Fakirlik belgesi nedir ve ne işe yarar? Fakirlik (muhtaçlık) belgesi nasıl ve nereden alınır? Fakirlik kağıdı almak için gereken şartlar

Fakirlik belgesi, muhtaçlık sınırı altında kalanlara verilen ve kurumların yaptıkları sosyal yardımlardan yararlanabilmeleri için verilen bir belgedir. Peki Fakirlik (muhtaçlık) belgesi nasıl ve nereden alınır? Fakirlik kağıdı almak için gerekli olan şartlar nelerdir? İşte detaylar...

24.05.2022-12:26 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-12:26) Fakirlik belgesi nedir ve ne işe yarar? Fakirlik (muhtaçlık) belgesi nasıl ve nereden alınır? Fakirlik kağıdı almak için gereken şartlar

Belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın veya aynı şekilde başka kurumlarında yaptığı nakit, gıda, kömür ve odun yardımı gibi birçok yardımlardan yararlanmak isteyenlerden artık fakirlik belgesi talep edilmektedir. Yani fakirlik belgesi; vatandaşların sosyal yardım başvurularından olumlu sonuçlanmasına öncülük etmektedir.

Fakirlik belgesi nedir ve ne işe yarar?

Maddi olarak ve temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan ihtiyaç sahiplerinin kamu, kurum ve kuruluşlarının, ayni ve nakdi yardımlarına başvuru yaparken talep edilen ve yasal bağlayıcı olarak görülen belgeye fakirlik belgesi denilmektedir.

Muhtaçlık belgesi ve fakirlik kağıdı olarak da anılan fakirlik belgesiyle, ihtiyaç sahipleri fakirlik maaşına bir diğer ismiyle muhtaçlık aylığına da başvuruda bulunabilir.

Fakirlik belgesini alanlar; belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının sağladığı kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, kira yardımı gibi birçok yardımından yararlanabilmektedir. Başvuruda bulunan kurum yetkililerince, ihtiyaç sahiplerinin teslim ettiği fakirlik belgesi ve diğer belgeler incelenir ve sonrasında yardım edilecek kişilere karar verilmektedir.

Fakirlik belgesi ile ihtiyaç sahiplerinin alabilecekleri yardımlar şu şekildedir:

-  Gıda ve erzak yardımları

-  Kömür ve odun yardımı

-  Giysi yardımı

-  Eşya yardımı

-  Sosyal destek kartı yardımı

-  Doğum yardımı

-  Gebelik yardımı

-  Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları

-  Kırtasiye yardımı

-  Öğrencilere burs bağlanması

-  Yeni doğan bebek yardımı

-  Fakirlik maaşı

-  Eğitim yardımları

-  Evde yaşlı bakım hizmeti yardımları

-  Engelli yardımları

-  Medikal malzeme ve tıbbi cihaz yardımları

-  Diğer yardımlar

Fakirlik belgesi nereden alınır?

İhtiyaç sahibi ve yoksul kişilerin fakirlik belgesi alabilmesi için ikametgahları neredeyse orada bulunan muhtarlığa gitmeleri gerekmektedir.

Fakirlik belgesi başvuru sahibi tarafından doldurulmasının ardından muhtar tarafından onaylanıp imzalanmaktadır Daha sonra bu belge başvuruda bulunan kişiye teslim edilmektedir.

Fakirlik belgesini alanlar ise bu belgeyle sosyal yardımlarına başvuruda bulundukları kuruma görerek yardım başvurularını gerçekleştirebiliyor.

e-Devlet sistemi üzerinden de indirilebilen fakirlik belgesine, sisteme T.C. kimlik numarası ve şifreyle giriş sağlandıktan sonra ulaşılabiliyor. e-Devlet sistemi üzerinden

İndirilip çıkartılan belgenin de kesinlikle ikametgahın bulunduğu yerdeki muhtarlığa götürülmesi gerekmektedir. Belgenin kabul edilmesi için muhtardan onay alınması gerekmektedir.

Fakirlik belgesinin; yalnızca muhtaçlık sınırı altında kalanlara verilmesinden dolayı bu belge için başvuruda bulunanlardan muhtarlık SGK gelir belgesi talep etmektedir.

Başvuruda bulunan kişiden gelir belgesi dışından farklı belgeler de istenebilmektedir.

Fakirlik belgesi kimlere verilir?

Herhangi bir düzenli işi ve geliri olmayan, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan kişilere bu belge verilmektedir. Fakat kişi, sigortalı bir işte çalışmasına rağmen muhtaçlık sınırı altındaysa yani hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1 bölü 3’ü ve altında görünüyorsa fakirlik belgesi alamamaktadır. Bu kişiler her ne kadar muhtaç olarak kabul edilse de fakirlik belgesine başvuruda bulunamıyor.

Fakat bu sınırın altında kalanlar; fakirlik belgesine başvuru yapamamalarına rağmen belediyelerin ve diğer kurumların birçok yardımından da faydalanabilmektedir.

Fakirlik belgesi alma şartları nelerdir?

Başvuruda bulunan kişinin aylık kazancının muhtaçlık sınırı altında kalması fakirlik belgesi alabilmesinin temel şartı olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında başvuruda bulunana kişi üzerine herhangi kayıtlı bir gayrimenkulü veya değerli bir menkulü olmaması da gerekiyor.

Yani bir kişinin işi olmamasına rağmen kira gibi herhangi ek bir geliri olması halinde fakirlik belgesine başvuruda bulunamamaktadır. Benzer şekilde sigortalı bir işi olmamasına rağmen tarla, arsa, ya da araba sahibi olanlar da fakirlik belgesi alamazlar ve aynı zamanda fakirlik maaşından da yararlanamazlar.

Fakirlik belgesi başvuru şartları:

- T.C. vatandaşı olma

- Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmama (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi)

- Arsa, ev, tarla vb. üzerine kayıtlı gayrimenkulünün bulunmaması

- Aylık kazancın muhtaçlık sınırının altında olması

- 18 yaşını doldurmuş olması

Fakirlik maaşı nasıl alınır?

Muhtaçlık sınırı altında kalan kişilerin bazı şartları karşılamaları durumunda fakirlik maaşına başvuruda bulunabilmektedir.

Fakirlik maaşı; ihtiyaç sahiplerine T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bağlandığından başvuru sahiplerinin muhtaçlık aylığına başvurmak için Bölge Genel Müdürlükleri gitmeleri veya başvuru dilekçelerini e-posta yoluyla göndermeleri gerekmektedir.

Fakirlik maaşı başvuruları sadece bu yöntemle yapılabilmektedir. Yani e-Devlet sistemi üzerinden ya da herhangi başka bir internet sitesi üzerinden başvuru yapılamıyor.

Fakat yapmış olduğunuz başvuru e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama) üzerinden kolaylıkla sorgulanabiliyor.

Fakirlik maaşı kimlere verilmektedir?

- Kendisine yetim aylığı bağlanmamış olan yetim çocuklar

- En az %40 engel oranına sahip olan engelliler

- Herhangi bir işyerinden ya da kamu kurumundan maaş almayanlar

- Kendisine dul aylığı bağlanmamış olan, gelirsiz ve muhtaç kadınlar

- Kendisine yaşlılık aylığı bağlanmamış olan, gelirsiz ve muhtaç yaşlılar

- Mahkeme kararıyla bakım altına alınmayan kişiler

2022 Fakirlik maaşı ne kadar?

İstenilen şartları karşılayan kişilerin başvuruları T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğünce kabul edilmesi durumunda fakirlik maaşı almaya hak kazananlara 2022 yılında yapılan güncellemeye göre 1,037,00 TL verilmektedir.

Her ayın ilk haftası içerisinde yatırılan fakirlik maaşı, PTT şubelerinden veya Ziraat Bankası'ndan alınabiliyor.

Fakirlik belgesi geçerlilik süresi ne kadar?

Fakirlik belgesinin de geçerlilik süresi diğer tüm belgelerde de olduğu gibi 6 ay olarak belirlenmiştir. Yani fakirlik belgesi imzalı ve kaşeli olarak 6 ay içerisinde tüm kurum e kuruluşlarda geçerlidir.

Fakirlik maaşı başvurusunda gerekli olan belgeler nelerdir?

- T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

- Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan ve doldurulması gereken muhtaç aylığı engelli formu ya da muhtaç aylığı yetim formu

- Engelli kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden almaları gereken ve en az %40 engel oranına sahip olduklarını gösteren sağlık kurulu raporu

- Kişiye ait şahsi rıza beyanı ya da aydınlatma beyan formu

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal