Fahri trafik müfettişi başka ilde ceza kesebilir mi?

İçişleri Bakanlığı tarafından konulan kurallar dışına çıkan sürücülerin tespiti yapılması halinde uygulama noktalarında bulunan fahri trafik müfettişleri sürücüye cezai işlem uygulayabiliyordu. Kabahatlar Kanunu kapsamında kesilen bu cezanın yasal olup olmadığını merak eden sürücüler ise 'Fahri trafik müfettişi başka ilde ceza kesebilir mi?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Gündemde yer alan konuya ilişkin ise Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nden emsal niteliğinde bir karar çıktı.

20.04.2022-00:17 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-00:17) Fahri trafik müfettişi başka ilde ceza kesebilir mi?

Sürücülerin trafik kurallarına uymadığının tespitlerinin yapıldığı uygulama noktalarında bulunan fahri trafik müfettişleri, Kabahatlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre sürücüye cezai işlem uygulayabiliyorlardı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan fahri müfettişlerin başka bir ilde sürücülere cezai işlem uygulamasının yasal olup olmadığı ise büyük merak konusu olmuştu.

Söz konusu durumun içine düşen bir sürücü, fahri trafik müfettişi tarafından kesilmiş olan bir ceza ile karşı karşıya kaldı ve ceza kararını yargıya taşıdı. Fahri trafik müfettişlerinin başka bir şehirde yaşaması durumunun önemli olmadığına hükmeden Sulh Ceza Mahkemesi, davacı sürücünün yaptığı itiraz başvurusunun reddine karar verdi.

Fahri trafik müfettişi başka ilde ceza kesebilir mi

Sulh Ceza Mahkemesi'nin hükmü sonrası sürücü kendisine kesilen cezayı ödemek zorunda kalırken, aradan geçen süreç içerisinde Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan bir karar yazısında söz konusu kararın bozulmasını talep edildi ve dava dosyası Yargıtay 7. Ceza Dairesi'ne gitti.

Fahri trafik müfettişi başka ilde ceza kesebilir mi?

2021 yılı içinde gerçekleşen dava dosyası incelemesi sonucunda Yargıtay emsal niteliğinde bir karar imza attı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan fahri müfettişlerin görev yaptıkları iller dışındaki bir yerde cezai işlem uygulayamayacaklarına hükmetti.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin verdiği karar hükmünde 5326 sayılı Kabahatler Yasası’nda yer alan idari kurul ve makam veya kamu görevliler ile ilgili görev alanlarının yetki ve yetki alanları hatırlatıldı.

Kararda; 2918 sayılı Yasada yer alan 114/1. maddesindeki yazılı trafik suçunu işleyenlerle ilgili yetkilerin sınırlar içinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü birimlerinde yetkilendirilmiş personellerin tutanak düzenleyebilecekleri ve sınırda işlendiği öne sürülen veya tespit edilen suça istinaden de idari para cezasının bu yer idaresine ait olduğu belirtildi.

Fahri trafik müfettişi başka ilde ceza kesebilir mi

Ceza kesme işlemini gerçekleştiren fahri trafik müfettişliğine bağlı büro amirlerinin yetki alanlarının dışında kalan yerlerde kabahat ile ilgili düzenledikleri idari para cezasına ilişkin karar tutanaklarının yetki bakımında hukuka uygun olmadığının anlaşıldığının altı çizildiği Yargıtay kararında Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedildiği aktarıldı.

Yargıtay'ın verdiği karar hükmü sonrası ise idari para cezasını ödeyen sürücü, ödemiş olduğu bedeli geri aldı.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal