Facebook İsim Değiştirdi! Metaverse Nedir?

Facebook yaşanan kesintiden sonra yaralarını sarmaya çalışıyor. Metaverse üzerinden sanal dünya kurmaya çalışıyor. Web3 ve metaverse kavramları Facebook sayesinde hayatımıza giriyor. Peki, Horizon nedir?

18.10.2021-15:57 - (Son Güncelleme: 03.02.2022-14:11) Facebook İsim Değiştirdi! Metaverse Nedir?

Sosyal Medyanın devlerinden Facebook, 10 gün önce yaşanan kesinti sonrası hisselerinde büyük bir düşüş yaşamış, kurucusu Mark Zuckerberg dünyanın en zengin 4. insanından 8.liğe gerilemişti. 8 saatlik kesinti sonrası insanların güvenini kaybeden Facebook, yaraları sarmaya çalışıyor. Şirketin sanal gerçeklik versiyonu Metaverse’ü geliştirmeye odaklanan Facebook, 10 bin kişiyi istihdam edeceğini açıkladı. 

FACEBOOK İLK DEFA GÜNLÜK KULLANICI SAYISI DÜŞTÜ

18 yıllık tarihinde ilk defa Facebook'un aktif kullanıcı sayısı düştü. 1 milyonluk kullanıcı düşüşü, Meta'nın yönetici kadrosunu düşündürdü. Sebep olarak Tiktok ve Youtube'un rekabetine Facebook'un yetişememesi görülüyor. Aynı zamanda gizlilik hakkında Facebook'un stabil bir performans sergilememesi de Facebook'u geri plana itiyor.

META TEKRARDAN İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

Sanal gerçeklik gözlükleri ve kulaklıkları tasarlayan ve geçtiğimiz yıllarda Facebook tarafından satın alınan Oculus'un adı değişti. Facebook'un Meta ismine çevrilmesinden sonra şimdi de Oculus'un ismi değişti. Böylece yeni ismi Meta Quest oldu. 

YAPAY ZEKA İÇİN BİLGİSAYAR GELİŞTİRİLİYOR

Meta dünyanın en hızlı süper bilgisayarını duyurdu. Bilgisayarın ismi AI Research SuperCluster olarak tanıtıldı. Bilgisayarın 2022 yılında tam kapasite çalışması bekleniyor. Bilgisayar, yapay zeka için özel olarak geliştiriliyor. Yapay zeka yanında metaverse ile ilgili çalışmalar için de bu bilgisayar kullanılacak.

WEB3 GEÇİŞ İÇİN TARİH VERİLDİ

Facebook'un ana şirketi Meta, çalışanlarına blok zinciri ile uyumlu çalışma mesajı gönderdi. Gelecek sene Meta'da Teknoloji Yöneticisi olarak çalışacak Andrew Bosworth, yeni teknolojilere açık olduğunu göstermek istiyor. Gönderilen mesajda kripto para ve blok zinciri teknolojisine entegre olma isteği belirtiliyor. Şirket Web 3.0'a geçilebilecek bir durum olduğunda anında geçmeyi hedefliyor. Web 3.0, veri koruma amacıyla hazırlanıyor.


META TELİF HAKKI SUÇLAMASIYLA KARŞI KARŞIYA

Geçen gün ortaya çıkan Metaverse odaklı eldiven hakkında Meta için çok üzücü bir iddia ortaya atıldı. HaptX isimli AR/VR şirketi, uzun zamandır bu konuda gelişmeler sunuyor. Şirketin iddiasına göre hali hazırda HaptX böyle bir eldiven prototipi için bir patente sahip. Şirketin CEO'su Jake Rubin, eldiven konusunda Meta ile anlaşabileceklerini sözlerine ekledi. Peki, bahsi geçen eldiven nedir?

METAVERSE'E DOKUNMA HİSSİYATI GELİYOR

Meta, Metaverse için gelişmelere devam ediyor. Sanal evren için dokunma hassasiyeti getiren eldivenler geliştiriliyor. Şirket, sanal evrenin kullanıcılar tarafından hissedilmesini istiyor. Kullanıcının el hareketlerini anlamasına yardımcı olacak bu eldiven; basınç, doku ve titreşim gibi hisleri de kullanıcıya sunmayı planlıyor.


FACEBOOK HORIZON'I DUYURDU

Facebook kendi sanal evreni olan Horizon'ı duyurdu. Horizon ile birlikte insanlar sanal evrende bir araya gelecek. Horizon hem alışveriş hem iş hem de eğlence için kullanılabilecek. Horizon'da oyun oynanabileceğini de açıklayan şirket, Horizon için Avrupa'da 10 bin işçi alımı yapacak. 

METAVERSE’Ü GELİŞTİRMEYE ODAKLANIYOR

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook’un platformunun yeterli olmadığına karar verdi ve metaverse üzerine yoğunlaşmaya başladı. Metaverse adlı dijital dünyada yaşayıp çalışma ve oyun oynama deneyimlerini kullanıcılara sunmak isteyen Zuckerberg, bu teknolojinin sadece Facebook’un değil tüm internetin geleceğini değiştireceğini ileri sürdü. Facebook, metaverse olayını gelecek vizyonu olarak kabul edip üzerinde ilerleyecek.


FACEBOOK, KESİNTİNİN YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR

Facebook’un üst yetkililerinin açıklamalarına göre metaverse alanında Avrupa’dan 10 bin kişiyi istihdam etmelerinin Avrupa’da güven oyu almakla alakası var. Avrupa’daki teknoloji sektörünün güven oyunu almaya çalışan Facebook, dijital ortak bir pazar ve uluslararası veri akışının istikrarlı bir şekilde sürmesinden yana. Peki, Metaverse nedir?


META NEDİR?

Metaverse, girişimciler ve tasarımcılar tarafından internete yeni büyük etki olacak şey olarak görülüyor. Sanal gerçekçiliğin geliştirilmiş bir hali olduğu düşünülse de metaverse bundan çok daha fazlası. Bilgisayar yerine meta veri tabanında bütün dijital ortamları birbirine bağlayan sanal bir dünyadır. VR oyun oynamak içindir ama metaverse bundan daha fazlasıdır. Metaverse içinde iş, eğitim, oyun, sinema ve diğer tüm etkinlikler yapılabiliyor. Arttırılmış gerçeklikle tüm sanal dünyaların birbirine bağlanır ve fiziksel gerçekçiliğin yansıması gibi dijital ortamda kurulur. 

METAVERSE NE DEMEK?

Universe ve meta kelimelerinin birleşimiyle oluşan metaverse, evren ötesi demektir. Facebook bu işe veri depolama isteği doğrultusunda girdi. Oculus kulaklıkları aracılığıyla sanal gerçekçiliğe ciddi bir yatırım yapan Facebook, tek kulaklıkla erişimi imkan kılarak herkesten daha ucuz bir erişim imkanı sunuyor. 

Facebook şu an meta verse inşa ediyor. İnsanların ortak bir yerde iletişime geçmesi için yaratılan Facebook sonrası meta verse de insanların bilgisayar ihtiyacı duymadan iletişime geçeceği bir yaşam alanı kuruyor. Epic Games, metaverse için 50 milyon dolar bütçe ayırmıştı. Uzun vadede plan, şirketi gelecekte gerçeğe yakın sanal bir dünyanın içine taşımak.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal