EYT yasasında son durum nedir, çıktı mı? Sigorta girişi Eylül 1999 tarihinden önce olanlara uygulanacak formül ne?

Uzunca bir süredir milyonlarca vatandaşın gündeminde olan EYT haberlerinin son dakika gelişmeleri çok yakında takip ediliyor. EYT yasasındaki son durumu merak eden vatandaşlar sigorta girişi Eylül 1999 tarihinden önce olanlara uygulanacak formülün ne olduğunu araştırıyor.

13.04.2022-09:31 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-09:31) EYT yasasında son durum nedir, çıktı mı? Sigorta girişi Eylül 1999 tarihinden önce olanlara uygulanacak formül ne?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının biran önce çıkmasını bekleyen milyonlarca vatandaş, EYT yasasında son durum nedir, çıktı mı? sorusunu sürekli olarak sorguluyor. EYT kapsamında olanların emekli maaşları için üç ayrı dönemde ayrı ayrı hesaplanma işlemleri hakkında yeni düzenlemeleri içerecek olan EYT yasasında ayrıca kamu personeli için ek gösterge çalışması da yer alıyor.

Yasalaşması halinde çok sayıdan vatandaşın yüzünü güldürecek olan EYT formülünün detayları da merak ediliyor. Emekli olmak için yıl ve prim şartlarını tamamlayan fakat yaş haddinin dolmasını bekleyen EYT'liler, yeni düzenleme ile birlikte emeklilik imkanını yakalayacağı günü bekliyor.

EYT yasasında son durum nedir, çıktı mı?

EYT yasasında son durum nedir, çıktı mı

Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi üzerinden yapılan bazı değişiklikler maaş hesaplama yöntemleri içinde farklılıklar oluşturmaya başladı. 1980-1990 yılları arasında sigorta başlangıçları olan çalışanların emeklilik günlerini ele alan EYT yasası düzenlemesinde sigortalıların maaşları yeniden hesaplanacak ve üç ayrı dönem olarak ele alınan maaş hesaplaması üç ayrı hesabın ayrı yapılıp birleştirilmesiyle netleşecek. 

Emeklilik dönemi kesinleştiğinde emekli maaşının ne kadar olacağı henüz net değil fakat parametreleri bilmek isteyen vatandaşlar en azından ne kadar alabileceğini tahmin edebileceklerini düşünüyorlar. Maaşın belirlenmesinde uygulanan formülün aynı olmasına rağmen bilindiği üzere kişilerin çalışma şartları, iş yerleri durumu, ay içinde aldıkları kazanç, çalışma süreleri maaşı az da olsa etkiliyor.

EYT yasasında son durum nedir, çıktı mı

Maaş hesaplama sisteminde söylenilen 3 ayrı formül ise şöyle uygulanıyor:

1999 yılına kadar olan süre; Maaş bağlama oranı, 25 yıl sigorta süresi (9.000 gün) için yüzde 76 oranında uygulanıyor. 3.600 gün için ise bu oran yüzde 70 olarak alınıyor.

1999-2008 yılları arası; Bu dönem arasında sistem değiştiriliyor ve çalışanın 25 yılı için oran yüzde 65'e çekiliyor.

2008 yılı Ekim ayı sonrası; Sosyal güvenliğin tek bir çatı altında toplanması sonrası 25 yıl için aylık bağlama oranları yüzde 70 lerden yüzde 50'ye kadar iniyor. Ödenen prim günü ile yaş arasında olan farkın özellikle 2000 ve 2008 sonrası da sigorta başlangıcı olanlar arasında daha fazla açıldığı anlaşılıyor. Emekli olmak için yaşı beklediği sırada çalışmaya devam etmek çalışanın prim sayısını artırırken, şayet kazancı da yüksekten geliyorsa bu durum maaşını artıran bir etki gösterebiliyor. 

YORUM YAZ..
Modal