EYT maratonu başladı: İşte başvuru yapmak için gerekenler

Milyonların beklediği EYT yasası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girince beklenen başvuru maratonu başladı. EYT başvuruları E-Devlet ve SGK binalarından gerçekleştirilebilecek. İşte başvuru yapmak için gerekenler...

04.03.2023-10:44 - (Son Güncelleme: 04.03.2023-17:28) EYT maratonu başladı: İşte başvuru yapmak için gerekenler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve böylelikle yıllar süren sancılı süreç mutlu bir şekilde tamamlandı ve başvuru süreci yaklaşık 2 milyon 250 bin EYT’li için başladı. EYT başvuruları E-Devlet ve SGK binalarından gerçekleştirilebilecek.

EYT maratonu başladı

EYT’li vatandaşlar emekli olmak için başvurularını E-Devlet sisteminden veya SGK binalarından gerçekleştirebilecek. Ancak SGK, yoğunluk olmaması için tüm işlemlerin e-Devlet'ten yapılabileceğini belirterek vatandaşları internetten işlem konusunda uyardı. e-Devlet'te EYT başvurularını hızlandırmak için düzenleme yapıldı. Ayrıca SGK tarafından hazırlanan animasyon filmde başvuru aşamaları tek tek anlatıldı. Buna göre e-Devlet'te başvuru şöyle yapılacak:

EYT Başvuru

EYT E-Devlet başvurusu nasıl yapılır?

* e-Devlet arama çubuğuna 'EYT' yazıldığında doğrudan başvuru ekranına yönlendiriliyor.

* e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra 'gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi'ne tıklayın.

* Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

* Tahsis talep türü olarak ise 'yaşlılık aylığını' seçin.

* SSK kapsamında aylık talep edeceklerin '4A', Bağkur kapsamına girenlerin ise '4B' seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra 'başvur' butonuna tıklayın. T.C. kimlik numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecek.

* Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

* Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

* Adres bölümünde ikametgâh bilgisi ekrana otomatik olarak gelecek. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde; farklı adres kısmına yeni adres yazın.

* 'Aylık alıyor mu?' sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

* Son aşamada 'ileri' butonu ardından 'başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.

İşverenler ne yapacak?

* İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu kapsamda, işten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak.

* İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.

* EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı işyerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

EYT Başvuru-1

EYT’liler sevinç kuyruğunda

* Nusret Sevük (Edirne): Emeklilik işlemlerimi başlattık. Çok mutluyum. Uzun zamandır bekliyorduk. 1997 yılında iş hayatına başladım. Çok şükür emekli oldum.

* Tamer Kösten (Kırklareli): Çok heyecanlıyım. Uzun yıllardır bugünün hayalini kurduk.

* Turgut Dengiz (Kırklareli): Umutla bugünü bekledik. Bu mutluluğun tarifi yok.

* Aslı Aksoy (İzmir): Çok mutluyuz. Yıllardır bekliyorduk. Emekli olmak güzel bir şey. Cumhurbaşkanı'mıza teşekkür ederiz

* Ömer Sayar (İzmir): Devlet böyle bir şeyi nasip etti. Artık son aşamadayız

* Esra Boyabat (İzmir): Depremden dolayı mutluluğumuz bile hüzünlü.

* Zeynel Kır (İstanbul): Allah herkese nasip etsin, güzel bir mutluluk. Hiç ummuyordum, 47 yaşında emekli oluyorum.

* Bülent Kartal: (Trabzon) Devletimden, milletimden Allah razı olsun. Zor zamanda bizim yanımızda oldu. Biz de onun yanında olmak zorundayız. 10 yıl bekleyecektim. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımız sayesinde emekli oldum.

* Yasin Türkyılmaz (İstanbul): Emekli aylığımın bir miktarıyla depremzedelere yardım edeceğim. Çünkü canımız yandı. Devletimiz var olsun, devletimiz yaşasın.

* Müfit Dik (Tekirdağ): SGK'ya sabah koşyarak geldim. 7 yıldır bu anı bekliyordum. Heyecandan kalbim hızlı atıyor.

* Uğur Taşdemir (Erzurum): Asrın felaketi yaşanmasına rağmen EYT çözüldü. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Uzun zamandır bu işin çözülmesini bekliyorduk.

* Tanju Civaner (Edirne): 1995 yılında çalışmaya başladım. Emekli olmanın sevincini yaşıyoruz.

Emekli olabilir belgesi E-Devlet’ten alınacak

İşten ayrılmadan önce SGK'dan verilmekte olan 'emekli olabilir' yazısı, EYT'liler için verilmeyecek. EYT'lilerin e-Devlet'ten alacakları belgeler, 'emekli olabilir' yazısı yerine geçecek. SGK'dan teşkilata gönderilen yazıda, SGK'dan 'emekli olabilir' ibareli imzalı yazı istenmemesi gerektiği ve böyle bir belge verilmeyeceği belirtildi. Uzun bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi amacıyla e-Devlet üzerinden belge oluşturulacağı kaydedildi. Buna göre, çalışanlar ve işverenler e-Devlet üzerinden "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü", "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" ve "Çalışma Hayatım" uygulamaları ile sorgulama yaparak emeklilik şartlarının oluşup oluşmadığını kontrol edebilecekler. SGK'dan "emekli olabilir" yazısı yerine, söz konusu uygulamalardan alınan belgeler kullanılacak. İşçiler, bu belgeler ile işverene başvurarak, hizmet akdini 'emeklilik gerekçesi' ile feshettiklerini bildirecekler. Yazıda fesih gerekçesinin 'emeklilik' olduğunun belirtilmesi, kıdem tazminatını açısından önem taşıyor.

EYT'liler sabahın erken saatlerinde kuyruğa girerek doldurdukları formları SGK merkezlerine verdiler.

EYT’liler SGK merkezlerine akın etti

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından birçok ilde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları yoğun saatler yaşadı. Vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçelerdeki SGK binalarına gelmeye başladı. Emeklilik süreçlerine ilişkin işlemlerini tamamlamak ve "emekli olabilir" belgesi almak için sıraya giren vatandaşlar bina önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı ilçe SGK binaları önlerindeki kuyruk çevre sokaklara kadar uzarken bazı illerde de müdürlük binalarının önünü masalar konuldu, bazılına ise çadırlar kuruldu. Emeklilik başvurusu yapan EYT'li vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girmesinden duydukları mutluluğu dile getirdi. SGK Ankara İl Müdürlüğü yetkilileri, saat 10.00 itibarıyla 600'ü aşkın başvuru alındığını bildirdi.

Yeni başvuru yapın

EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de önceki gece yayınlandı. Ancak bazı EYT'liler yasa çıkmadan emeklilik başvurusu yaptı. Uzmanlar başvuru yaptığını sanan bu kişilerin yeniden emeklilik başvurusu yapmaları gerektiğini belirtiyorlar.

Halen çalışan EYT'lilerin emekli olabilmek için önce işten çıkış yapıp, sonra emeklilik dilekçesi vermesi gerekiyor. Emekli aylığı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın 1. gününden başlatılır. Örneğin 10 Mart'ta işten çıkış yapıp emeklilik dilekçesi verdikten sonra 11 Mart'ta yeniden çalışmaya başlayan birisi, aynı ay içinde tekrar işe başladığı için emekli aylığı bağlanmaz. Bununla birlikte, boşluk bırakmadan çalışmaya devam etmenin yolu bulunuyor. İşveren 31 Mart günü işten çıkış bildirimi yapar, işçi aynı gün e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunur. İşveren 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere "sosyal güvenlik primine tabi çalışan" olarak tekrar işe giriş bildirimi yapar. Böylece işçi mart ayı ücretini tam alır ve boşluk bırakmadan çalışmaya devam eder.

Yasa geriye dönük işlemeyecek

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre EYT yasasından 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar yararlanacak. Yasa geriye dönük işlemeyecek. n EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

* Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.

* Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

YORUM YAZ..
Modal