Emekli olmak için artık daha fazla beklemeyen vatandaşlar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi konusunda gözlerini hükümetten gelecek açıklamalara çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin EYT açıklamalarını dikkatle takip eden kişiler, diğer yandan da EYT yaş şartı, EYT ilk maaşlar, EYT tarihi gibi konuları öğrenmek için arama motorlarını meşgul ediyor. Peki EYT ilk maaş ne zaman yatacak 2023? EYT kıdem tazminatı nasıl ödenecek?
EYT'de yaş şartı aranmayacak, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olması gerekiyor. EYT'de kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi şartı yer alıyor. EYT şartlarından biri ise 5 bin prim gün sayısının doldurulmasıdır.
EYT kapsamında bağlanacak aylıkların yeni maaş düzenlemesi sayesinde arttığına dikkat çeken Bakan Bilgin, "En düşük emekli aylığını 5 bin 500 lira yapmamız çok işe yaradı. Çünkü mevcut EYT'lilerin aylığı çok düşüktü. Yüzde 60'a yakını 3.500-4.500 arasında olacaktı. Neticede prim seviyeleri düşük, prim miktarı sınırda olan vatandaşlar bunlar. Bir de özel sektörde hep asgari ücretten gösteriliyor primler, dolayısıyla düşük maaşlardı" diye konuştu.
EYT'nin şu an Meclis'te milletvekilleri tarafından çalışıldığını anlatan Bilgin, "Milletvekillerimiz gelen taleplerle ilgili uzman arkadaşlarımızla konuşuyorlar. Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu'na gitmiş olur diye düşünüyorum. İlk aylıklar şubat ya da martta bağlanabilir" dedi.
Askerlik ve doğum borçlanması ile ilgili şu anda başvuruların yoğun bir şekilde SGK'ya geldiğini anlatan Bilgin, "Başvuru yapanların durumları uyuyor mu uymuyor mu inceleniyor. Kurum çok yoğun çalışıyor. Altyapımızı geçtiğimiz sene yenilemiştik. Bu nedenle 1.5-2 milyon dosya sisteme girse dahi bir sorun yaşamayacağız. Bir ay içerisinde tüm dosyaların sonuca bağlanabileceğini ifade ediyor arkadaşlarımız. Başvuruların çoğunluğu e-devlet üzerinden alınacak, personelimiz hazır" şeklinde konuştu. Bilgin, "Farklı sigorta kollarına tabi çalışanların birleştirmesini ise büyük ölçüde yaptık. Mesela vatandaş gitmiş yurtdışından müracaat etmiş, bir dönem diyelim Almanya'da çalışmış sonra gelmiş burada inşaatlarda çalışmış, kendi işini kurmuş batmış, başka işe girmiş filan kaç tane iş yapılacak. Yurtdışından dosyası alınacak getirilecek bunların hepsine bakıldı hepsi kontrol altında" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT destek paketini açıkladı. Bakan Nebati; " 25 milyar TL kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükünü hafifletmeyi amaçlıyoruz." dedi. EYT'de kıdem tazminatı için işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek verilecek.