Aşırı göç, pandemi, ekonomik daralma, kur farkı gibi nedenlerle Türkiye’de gayrimenkul piyasasında fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Yoğun talep ev kira ve satışlarında fiyat artışlarını besliyor. Özellikle İstanbul’un bazı bölgelerinde yaşanan talep yoğunluğu, bazı emlakçıların gayrimenkulleri açık arttırma yoluyla piyasaya sunması sonucunu doğurdu. Açık arttırma yöntemini özellikle yabancıla yönelik olarak uyguladıklarını belirten emlakçılar, ev kiralamak isteyen vatandaşlar tarafından tepki çekti.
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan’ın konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, gayrimenkul sektöründe son dönemde yaşanan aşırı artışın, özellikle üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri şehirlerde talebi aniden arttırmalarının dolaylı sonucu olduğuna dikkat çekti.
TALEP ŞOKU KİRALIK EV FİYATLARINI UÇURDU
Pandemi nedeniyle, müteahhitlerin yeni projelere girişmediği, daha çok mevcut projeleri bitirmeye odaklandıklarını ve pandemi süresince insanların yerlerinden pek fazla hareket etmemeleri nedeniyle bir süredir gayrimenkul arzında azalma meydana geldiğini belirten İsmail Özcan, arzın sınırlı olduğu bir dönemde ani bir talep şokunun piyasada aşırı bir fiyat yükselişine neden olduğunu ifade etti.
GAPAS Başkanı İsmail Özcan yaptığı açıklamada, ‘Talebin artması ve arzda kısıtlama olması nedeniyle emlakçılar sahip olduğu portföyler için farklı yöntemler geliştirdi. Bunlardan biri de açık artırma. Eldeki konutu en iyi rakama vermek önemli olduğu için talep ileten kişiler listeye alınıyor. Daha sonra örneğin başlangıç fiyatı 3 bin TL ise kişiler sırasıyla aranıp 3 bin 200 TL teklif alınınca bir sonraki kiracı adayı aranıp, ‘Siz ne kadar veriyorsunuz?’ denilip 4 bin TL’ye kadar çıkarmak için açık artırma usulü yöntem kullanılıyor. Arzın kısıtlı olmasının piyasaya getirdiği bir durum.’ şeklinde konuştu.
AÇIK ARTIRMA YÖNTEMİ, YABANCIYA EV KİRALARKEN UYGULANIYOR
İstanbul Bahçeşehir Capital Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı olan Ertap Erbay ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, pandemi sebebiyle Bahçeşehir bölgesine aşırı bir talep yoğunluğunun oluştuğunu belirtti. Erbay açıklamasında, ‘Elimizde 50 tane satılık 50 tane de kiralık listesi oluştu. Fiyatlar ise yüzde 300 oranında arttı. 4 bin TL'ye kiraya verilen bir evin kirası 15 bin TL'ye çıktı. Ev sahiplerinin istekleri fazlasıyla arttı. Örneğin, ‘10 bin liralık dairesi için 11 bin TL vereni kenarda tut, 12 bin TL vereni bulmaya çalış’ diyenler oluyor’ ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİYE ODA KİRALAMA DÖNEMİ BAŞLADI
GAPAS Başkanı İsmail Özcan, gayrimenkul piyasasın aşırı yükselmesinin artından ev sahiplerinin de üniversite öğrencilerine yönelik bazı çözümler geliştirdiğini söyledi. Bunlardan en dikkat çekeni yurtdışında yaygın olarak kullanılan oda kiralama sisteminin uygulanması olduğunu dile getirdi. İsmail Özcan, ‘Daire sahipleri bir daireyi bir iki öğrenciye kiralamak yerine her bir öğrenciye ayrı oda kiralama gibi yeni formüller geliştiriliyor. Salonların da bölündüğü bu modelde bir daireyi 2 bin 500 TL -3 bin TL’den bir kişiye kiralamıyor. Onun yerine öğrenci başına 1500-2 bin TL kira istenerek, bir daireden 5 bin liraya kadar gelir elde edilebiliyor.’ İfadelerini kullandı.
BAHÇEŞEHİR’DE EVLER ARTIK KARABORSAYA DÜŞTÜ, KİRALIK EV YOK!
Ağustos ayından itibaren kiralık daire stoklarının pek çok bölgede tükenme noktasına geldiğini belirten Hakan Erlikun, ‘Özellikle Kemerburgaz gibi yeni merkezlerin odağı olan noktalarda kiralık daire neredeyse karaborsaya düşmüş durumda. Örneğin Bahçeşehir’de 1+1 kiralık bir dairenin fiyatı 3 bin TL’den başlıyor. Bu bölgeler yeni iş merkezleri ve üniversite kampüsleri gibi noktalara yakınlıktan ötürü büyük talep gördüğü için gayrimenkul sahipleri kiralık dairelerini eşyalı hale getirerek kira bedellerine en az bin TL daha ilave etmeyi tercih ediyorlar.’dedi.