Eğer evden çıkmakta zorlanıyor, kalabalık ortamlara girmek istemiyor, tünele girmekten, kapalı otoparkta bulunmaktan , asansöre ve uçağa vb. binmekten korkuyorsanız agorafobi olabilirsiniz. Uzmanlar bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde kontrol kaybı, kalp krizi ve ölüm gibi düşüncelere sebep olduğunu vurguluyor.
Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi, "Kişilerde bulunan korku, kişinin bir alana sıkışmış hissi yarattığı, utanılacak bir duruma düşecekmiş gibi düşündüğü, panikleyip,bulunduğu ortamdan çıkamayıp, kaçamayacakmış gibi gelen bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Kontrolü kaybedip delirecekmiş gibi, kalp krizi geçirecek hatta ölecekmiş gibi düşüncelere sebep olmaktadır. Bu hale vardığında da kimsenin kendisine yardım edemeyeceğini düşünmektedir. Kişi bu düşünceyle beraber ya evden dahi çıkmak istememekte ya da yanında güvendiği birinin varlığını istemektedir" dedi.
Peki Agarofobi'nin belirtileri neler? İşte o Belirtiler;
- Kişi evden çıkmakta zorlanıyor veya tek başına çıkmıyorsa,
- Kalabalık ortamlarda bulunmak istemiyorsa,
- Tünele girmekte, sinema veya tiyatroya gitmekte, kapalı otoparklarda bulunmakta, MR cihazı gibi dar alanlarda bulunmakta zorlanıyorsa,
- Asansör, uçak, otobüs gibi yerlerde bulunamıyorsa,
- Bu tür yerlerde bulunduğunda panikleyip, nefes darlığı çekeceğini, bayılacağını, kalp krizi geçireceğini veya bayılacağını düşünüp, istediği zaman o ortamdan çıkamayacağını düşünüyorsa,
- Günün büyük bölümü bu kaygılar ile geçiyorsa,
- Kaygılar aile, iş veya okul yaşantısını etkiliyorsa,
- Bu kaygıyı kontrol altına alamıyorsa,
- Yaşanan bu durum 6 aydan daha uzun süredir devam ediyorsa agorafobinin varlığından söz edilebilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kişi öncelikle korktuğu, endişe duyduğu alanın neresi olduğunu kavramnalı ve ona göre kademeli olarak bu alana kendini maruz bırakmalıdır. Eğer denemeler sonucunda bunu başarabilirse, agorafobi noktasına gelmeden bu kaygıyı yenmiş olur. Yaptığı denemeler sonucu başarısız olan kişiler ise psikiyatri başvurusu yapması gerekmektedir. Tedavide en yaygın olan teknik 'bilişsel davranışçı terapi' yöntemidir. Bu terapi yöntemiyle kişi zihninde bu kaygıyla birlikte neler olduğunu grecek, olası sonuçları hesaplayarak aşamalı olarak bu kaygının üzerine gidebilecektir. Bir diğer terapi yöntemi ise EMDR terapisidir. Bu terapi ile kişi negatif düşünce içeriği ele alınır ve sisteik olarak kişi bu düşüncelere karşı duyarsızlaşır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.