İtalyan mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan pizza oldukça sık tüketilen bir yiyecektir. Pizzanın üzeri birçok malzeme ile süslenebilir peynir, sosis, domates, salam, biber, zeytin, mısır gibi ana malzemeler haricinde pek çok değişik malzemenin konulduğu pizzalar da mevcuttur. Evde de pizza hazırlamak imkansız değildir.
Evde kolay pizza nasıl yapılır?
Pizza tarifi gereken malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 1 paket maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım yemek kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı ılık su
Sosu İçin;
- 2 su bardağı domates sosu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- 1 çay kaşığı kekik
Üzeri İçin;
- Mozzarella peyniri
- Kaşar peyniri
- Sucuk
- Sosis
- Domates kurusu
- Mantar
- Mısır
Pizza hazırlamak için; Unu yoğurma kabına alarak ortasını havuz şeklinde açın. Unun ortasına maya, şeker, tuz, zeytinyağı ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyin ardından da hamuru yoğurmaya başlayın.
Yumuşak kıvamı olan ele yapışmayan bir hamur elde edin sonrasında üzerini streç film örterek yaklaşık 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurun üzerini açın sonrasında da un serptiğiniz tezgaha hamuru alın. Hamuru toparlayıp havasını aldıktan sonra hamuru 2 eşit parçaya bölün. Hamuru un serptiğiniz tezgahta merdane yardımı ile açın tepsine yerleştirirken çatal yardımı ile hamurun tüm yüzeyine delikler açın böylelikle hamur pişerken kabarmayacaktır. Pizza tepsisini önceden ısıttığınız 200 derece fırına sürerek hamuru 10 dakika pişirin.
Hamur pişerken pizzanın sosu için domates sosu, zeytinyağı, kuru fesleğen ve kekiği ilave ederek güzelce karıştırın. Yarı pişen hamuru fırından alarak hazırladığınız sosu üzerine bolca sürün. İlk olarak domates sosunun ardından da üzerine bolca mozzarella peyniri rendesi veya kaşar peyniri rendesini ilave edin. Üzerine dilimlenmiş sucuk, dilimlenmiş sosis, domates kurusu, dilimlenmiş mantar ve mısır tanelerini ekleyin. Son işlem olarak pizzayı tekrar fırına sürün ve 200° fırında 20 dakika daha pişmeye bırakın. Afiyet olsun!