Yaz aylarının vazgeçilmesi şüphesiz ki herkesin çok sevdiği dondurma. Peki evde dondurma nasıl yapılır? Tüm detayları sizin için araştırdık.
Yediden yetmişe herkesin en sevdiği yaz yiyeceklerinden biri şüphesiz ki dondurma. Dondurma içeriğinde, kalsiyum, potasyum, demir ve çinko gibi çok sayıda mineralle oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Peki evde dondurma nasıl yapılır? Sizin için tüm detayları araştırdık.
EVDE DONDURMA NASIL YAPILIR?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, herkesin sevdiği dondurma hakkında doğru bilinen yanlışlara değinerek önerilerde bulundu. Saray,'Tüketim porsiyonu önemli. Katkı maddesi olduğundan dolayı hazır dondurma tüketimini önermiyoruz. Ev yapımı dondurma daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Dondurma süt ve yoğurtla içine istediğiniz meyveleri katarak evde de yapılabilir. Ev yapımı dondurmalar kalsiyum açısından zengin çocuk ve yetişkinler için daha sağlıklı olur' açıklamasında bulundu.
Paketli dondurmalarının etiketinin alınmadan önce iyice okunması gerektiğinin altını çizen Saray, 'Katkı maddesi, koruyucu ve boya var mı? Bunlar iyice araştırılmalı. Yoksa sağlıklı bir şekilde porsiyon kontrolü sağlayarak tüketebiliriz. Dondurmayı akşam yemeği sonrası değil gündüz vakitlerinde tüketmelisiniz. Bu daha sağlıklı olacaktır. Doğru porsiyon ise günde 3 top külahsız sade dondurma olmalı. Meyveli ise 2 top meyveli olmalıdır. Annelere tavsiyem ise dondurmayı kesinlikle evde yapmalılar. İçine yoğurt süt katabilirler. Süt tüketmeyen çocuk için de çok faydalı olacaktır. Süt, bal, meyve, kakao kullanılabilir' diye konuştu.
DONDURMANIN ŞEKERİ MEYVEDEN GELMELİ
Dondurmanın dört mevsim tüketilebilecek kıymetli bir besin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Oğuz Özyaral, 'Özellikle çocukların boyunun uzamasına katkı sağlar, kemiklerini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır. Hamilelikte de tüketilmesini öneriyoruz. Eğer dondurmayı evde yaparsanız rafine şeker içermiyorsa meyvenin kendi özü içerisinde yer alıyorsa daha da faydalı olacaktır. Ana maddesi ise süzme yoğurt olan bir dondurma, diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Dondurma kişiye neşe verir, renk, hayat verir insanı mutlu eder. İçine katacağımız bitter çikolata sizi gülümsetir. Elma enerjinizi yükseltir. Yani evde yapacağınız dondurma ile günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılarsınız. Dondurmada kullanacağımız meyvelerle de lif deposu elde etmiş olursunuz. Bu dondurmada beyaz şekere hiç ihtiyaç olmaz. Vanilya, tarçın ve karanfil katarak o baharat zenginliğiyle birlikte beynin şeker algısını azaltıp şeker tüketmiş hissini yaratmış oluruz' dedi.
SAĞLIKLI EVDE DONDURMA TARİFİ
Dondurmayı dışardan satın almak yerine evde de oldukça sağlıklı ve lezzetli dondurma yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ise; süzme yoğurt, taze üzüm, kuru incir, rendelenmiş elma, doğranmış şeftali, yaş üzüm, kayısı, vanilya, tarçın, bitter çikolata, taze nane, orta boy kavun. Kavunun kapağı kesilip içi temizleyin. Kesilen bir parça kavun süzme yoğurtla karıştırın. Daha sonra sıralanan diğer malzemeler yoğurdun içine katın. Hazırlanan karışım içi boşaltılan kavuna dökün. Kapağı kapatılıp 24 saat derin dondurucuda bekletildikten sonra ev yapımı dondurmanızı tüketebilirsiniz.