Evde Doğal Sabun Yapımı

Artık doğal içeriklere sahip güvenebileceğimiz ürünleri bulmak zor hale geldi. Cilt sağlığınızı önemsiyor ve doğallığa önem veriyorsanız, evde yapabileceğiniz sabun yöntemlerini deneyebilirsiniz. Evde sabun nasıl yapılır? Evde sabun yapma yöntemleri nelerdir? Evde sabun yapma tarifi...

28.02.2021-09:31 - (Son Güncelleme: 28.02.2021-09:31) Evde Doğal Sabun Yapımı

Artık doğal içeriklere sahip güvenebileceğimiz ürünleri bulmak zor hale geldi. Yiyeceklerin büyük bir kısmını evde hazırlayabiliyoruz ancak temizlik malzemelerinin de bir kısmını evde hazırlamak gerekebiliyor. Temizliğin temel maddelerinden biri olan sabunu evde yapmak mümkün. Doğal sabun yapımı malzemeleri ve evde sabun yapma yollarını araştırarak kendi doğal sabununuzu yapabilirsiniz.

SABUN MALZEMELERİ

Kokulu sabunlar için esans (lavanta, gül vb. yağlar)

Silikon sabun kapları

Blender

Gözlerinizi korumak için gözlük

Eldiven

Tahta kaşık

Kostik soda veya temiz kül

Kalıp Sabun Yapımı

Evinizde bitkisel sabun yapmanız düşündüğünüz kadar zor değil. Organik sabun için verdiğimiz sabun tarifini baz almanız yeterli olacaktır

Katı sabun yapımı için kostik soda veya temiz kül kullanmanız gerekecek. Eğer kostik soda kullanacaksanız odanın iyice havalandırıldığından emin olmanız gerekiyor. Kostik sodayı kullanmaya başlamadan önce gözlüğünüzü ve eldiveninizi takmalısınız. Cam kasenin içine 15 gr kostik soda koyduktan sonra yaklaşık 40 ml kadar su ekleyin ve iyice karıştırın. Kostik soda tehlikeli bir madde olduğu için cildinizle temas etmemesine ve etrafa sıçramamasına özen gösterin. Malzemeler iyice karıştıktan sonra soğumaya bırakın.

Temiz bir tencereye 120 ml kadar zeytinyağı ekleyip ocakta ısıtın. Isınan zeytinyağının içine kostik sodalı karışımı ekleyip blender yardımıyla karıştırın. Karışım jel kıvamına ulaşması gerekiyor. Bu aşamaya geldikten sonra silikon sabun kabına istediğiniz esansı ekleyin ve blender ile jel haline getirdiğiniz karışım ile silikon kabı doldurun. Sabun için lavanta esansı kullanacaksanız üstüne lavanta yaprakları ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde gül esansı ve yaprağını da birlikte kullanabilirsiniz. Silikon sabun kabını bir gün boyunca hiç kıpırdatmadan bekletin. 24 saatin sonunda sabunu kalıptan çıkarın ve nemsiz bir ortamda en az bir ay daha bekletin. Bu işlemlerin sonunda sabunu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

KÜLDEN SABUN YAPIMI

Kostik soda kullanımını tehlikeli buluyorsanız ve tercih etmek istemiyorsanız külden sabun yapmayı deneyebilirsiniz. Beyaz kül dediğimiz odun külleri ile de evde sabun yapmak mümkün. Kül direkt olarak tehlikeli bir malzeme olmasa da sabun karışımını uygularken gözlüğünüzü ve eldiveninizi takmayı ihmal etmeyin.

Temiz odun küllerini ve yaklaşık 40 ml suyu tencereye koyun. Bu karışımın ısınması yeterli, kaynamadan önce ocaktan almanız gerekiyor. Isıttığınız karışımı soğumaya bırakın. Karışım soğuduktan sonra üzerine bir adet yumurta yerleştirerek kül miktarını doğru ayarlayıp ayarlamadığınızı kontrol edebilirsiniz. Yumurtanın yarısı karışımın içinde kalıyorsa kül miktarını doğru ayarlamışsınızdır.

Yeni bir tencere alarak içine zeytinyağı ekleyin ve ısınana kadar ocakta tutun. Isınan yağı ılıttıktan sonra küllü su karışımı ilave edin. Kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırın. Karışım kıvam elde ettikten sonra sabun kalıbına dökün ve en az bir gün bekletin. Kalıp sabun yaparak değişik modellerde silikon kalıplar da satın alabilirsiniz. Böylece yuvarlak, kare veya kalp gibi farklı şekillerde sabunlara sahip olabilirsiniz. Kalıptan çıkardıktan sonra en az bir ay nemsiz ortamda kurutmalısınız.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal