Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren gelişme! Anlaşmazlık davaları için en az 6 ay beklenecek

Konut fiyatlarının son zamanlardaki artışı sebebiyle ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar arttı. Bu anlaşmazlıkların son bulması için davalara başvuruluyor. Fakat İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemeleri en erken 2023 Ocak ayına duruşma günü verebiliyor. İşte detaylar...

07.08.2022-09:50 - (Son Güncelleme: 07.08.2022-09:50) Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren gelişme! Anlaşmazlık davaları için en az 6 ay beklenecek

Kiracı ile maddi veya manevi sorunlar yaşayan ev sahipleri istediği kira miktarını almak için genellikle mahkemelere başvuruyor. Fakat kiracılar da kendi haklarını savunmak adına mahkemelere başvurabiliyor. Son zamanlarda artış gösteren konut fiyatları sonrası iyiden iyiye artan ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları sebebiyle mahkemelerde ciddi anlamda yoğunluk yaşanıyor. 

Anlaşmazlık davaları için en az 6 ay beklenecek

Türkiye’de uzun süren davaların çabucak sonuçlanması için her ne kadar çalışmalar yapılsa da yargının iş yükünün hafifletilmesi konusunda henüz olumlu bir adım atılmadı. Öyle ki bir çok mahkeme davalar için en az 6 ay sonrasına gün veriyor.

Ev sahibi kiracı

Dava maliyetini kim karşılar?

Davalarda maliyetleri karşılama sorumluluğu davayı açan kişidedir. Davayı açan taraf, davada haklı çıkması halinde yargılama sırasında yaptığı yargılama giderleri ile avukatlık ücretini karşı taraftan alabilir. Ancak, kötü niyetli ve kira bedelini ödemekten kaçınan bir kiracı aleyhine dava açılarak iletişimin tamamen kopartılması halinde, yerel mahkemece verilecek tahliye kararının kesinleşmesine kadar kira bedelinin tahsil edilememe ihtimali mevcut hale gelecektir. 

Dava masrafları ne kadar?

Kirayı veren tarafından açılan bir tahliye davasında masraflar 1 yıllık kira bedelinin üzerindedir. Örnek olarak  6 bin TL net aylık kira bedeli olan bir taşınmaz için açılacak tahliye davası için 1.230 TL nisbi harç, başvuru harcı, vekalet suret harcı, baro pulu ve diğer yargılama giderleri için toplam en az 1.500 TL masraf oluşacaktır. Dava için ödenen tutarlar ise şu şekilde:

İcra hukuk davaları

Başvurma Harcı 37

Vekalet Harcı 11.50

Peşin Harç 80.70

Gider Avansı 440

Vekalet Pulu 18.15

Toplam Tutar 587.35

Sulh hukuk davaları

Başvurma Harcı 37

Vekalet Harcı 11.50

Peşin Harç 1.434,51

Gider Avansı 440

Vekalet Pulu 18.15

Toplam tutar 1.941,16

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal