Kiracıların ve ev sahiplerinin en çok yaşadığı problemlerden biri de kira zammıdır. Bazıları kira için fazla zam uygularken bazıları da yapmak istediği zammı yapmakta sorun yaşamaktadır. Bu durum ise kiracı ve ev sahiplerini çıkmaza sokmaktadır. Ev sahiplerinin kira zam oranın ne kadar olduğu merak edilmektedir. Bizde yazımızda bu konu hakkındaki bilgilere yer verdik. İşte merak edilen konular hakkındaki detaylar…
Ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?
Kira sözleşmesi yapılırken sözleşmede aksi belirtilmediği sürece mevcut kira için bir zam uygulaması yapılamaz. Yıl sonunda tekrar yapılan sözleşme ile ev sahibinin kiraya zam yapabilme hakkı doğar. Sözleşmede yer almayan zam kesinlikle yapılamamaktadır. Kira sözleşmesinde hangi aralıklarla zam yapılacağı belirtildiği durumlarda ise kiralara zam yapılmak hakkı bulunur.
Borçlar Kanunu’nda geçen kira zammına göre yenilenen kira zammının yenilenen kira dönemi içindeki artışlar için bir önceki yılın ÜFE miktarı göz önünde bulundurulur. Buna göre kişiler belirlenen bu oran üzerinde bir artış yapamazlar. Bu kural bir sene üzerindeki sözleşmeler için geçerli bir durumdur. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) 12 aylık ortalamaya göre hesaplanmaktadır.
Ödenecek olan kira bedeli sözleşmede yabancı bir para birimi olarak belirlenmişse üzerinden 5 yıl geçmeden bir değişiklik yapılamaz. Bu kanun ise138. Maddede yer alan “Aşırı ifa güçlüğü” başlığı altında yer almaktadır. Beş süre geçmesi durumunda ise belirlenen yabancı para birimindeki tutarlar göz önüne alınarak üçüncü fıkra hükmü uygulanabilir.
ÜFE üzerinde zam yapılması durumunda ne olur?
Belirlenen ÜFE oranı üzerinde zam yapmak isteyen ev sahibinin bu isteğinin geri çevrilmesi durumunda kiracı “kira tespit davası” açılabilmektedir. Açılan dava sonrasında kira bedeli mahkeme tarafından belirlenmektedir. Burada alınan karar yine ÜFE oranları ve kiracının durumuna göre alınmaktadır. Ev sahiplerinin ÜFE oranı üzerinde bir kira istemesi ve kiracının kabul etmemesi durumunda ev sahibinin evden çıkarma hakkı da yoktur.