Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunay Kamer'e göre, mağdurlar dolandırıldıklarını anladıklarında tehditlerle karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum, dolandırıcıların kendilerine ait kişisel bilgileri kullanarak kredi çekmelerine kadar gidebiliyor. Dolandırıcılar, güvenilir kurumların logosunu kullanarak vatandaşlara ulaşıyor ve iş fırsatı sunuyorlar. Ancak asıl amaçları, insanların paralarını kaptırmak.
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, işsiz veya dar gelirli kişilerin bu dolandırıcılık yönteminden etkilendiğini belirtiyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan ilanlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Güllü, dolandırılan kişilerin dolandırıcılık suçundan dolayı savcılığa başvurması ve paralarını geri almak için tüketici hakem heyetine başvurması gerektiğini öneriyor.
Marmara'dan da uyarı geldi
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, iş arayanların bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Kırık, özellikle önceden ödeme isteyen ilanlara şüpheyle yaklaşılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, gerçek resmi kurumların dava tehdidi veya yasal işlem için kişilere ulaşmayacağını hatırlatıyor ve sosyal medya platformlarının destek ekibiyle iletişime geçilmesini öneriyor. Dolandırıcı ilanlarının görmezden gelinmemesi gerektiğini vurgulayan Kırık, hızlı müdahalenin potansiyel mağduriyetleri önleyebileceğini ve dolandırıcılığın yayılmasını engelleyebileceğini ifade ediyor.