İstanbul’daki kiralık ev sorununun birçok boyutu var. Kiracılar zamdan dert yanarken ev sahipleri ise ‘ucuza’ oturanlardan dert yanıyor. Çoğunluğu üniversite öğrencileri için bu durum pek vahim duruma gelirken bazıları ise parklarda yatarak durumu protesto etmeye başladığı belirtildi.
Bakıldığı zaman bazı vatandaşlar var ki oturdukları evden memnun değiller ama evlerini değiştiremiyorlar. Çünkü kira fiyatlarındaki artış çoğu vatandaşı ekonomik anlamda zorluyor. Çocukluğundan beri Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde oturan iki çocuk babası 33 yaşındaki Abdurrahman Tüyran, 40 senelik ve çatlakları belirgin olan apartmandan çıkmak istiyor.
Fakat Zeytinburnu'nda hem boş evin olmadığını hem de kiraların çok yüksek olduğunu belirten 33 yaşındaki Abdurrahman Tüyran,''Oturmakta olduğum evin şuan kirası 1000 TL. Artık bu evden çıkmak istiyorum. Ama şu anda Zeytinburnu'nda kiralık ev bulmak çok zor. Var olan evlerin de kirası 2 bin TL'nin üzerinde. O kirayı ödeyecek durumum yok'' diyerek belirtti.
Ödemek olduğu kira ile 2+1 daire bulmasının imkansız olduğunu ifade eden 33 yaşındaki Abdurrahman Tüyran, ''Seneler içerisinde ilçemize Afgan, Özbek, Bangladeş, Pakistan ve Suriyeli göçmenler yerleştiği için daire fiyatları da inanılmaz arttı. Oturduğum ev yaklaşık 40 yıllık. Doğalgazı yok. Deprem tehlikesi de var. Bu kiraya bir daire bulursam yerleşmek istiyorum ama hareket edemiyoruz'' diyerek tepkisini dile getirdi.
BU EVDE MAHSUR KALDIK
İstanbul Ataköy'de ikametgâh eden C. M. adlı vatandaş da, evlendikten sonra eşiyle beraber daha büyük bir eve geçmek istemiş. Fakat onun da durumu aynı. Ev sahibinin bu yıl senelik enflasyon kadar (560 TL) zam yaptığını ifade eden C.M., rezidansta oturdukları için ev sahibi veya avukatı ile birlikte bir türlü muhatap olamadıklarını, çoğu zaman emlakçı ile karşı karşıya geldiklerini ifade etti.
Yeni bir ev için 5 lira ödeyeceklerini belirterek şu ifadelere yer vermiş oldu, C.M., ''İndirim talep ettiğimizde emlakçıyı aşamadık. Kendisi bize ‘Bu sene kimseye indirim yok’ yanıtını verdi. Bu evden çıkmak istiyoruz, ama yeni bir ev bulsak bile en az 5 bin TL ödememiz gerekecek. Bu evde resmen mahsur kaldık'' diyerek sitemini dile getirdi.
KİRALIK DAİRE BAKMAYA KORKUYORUM
İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Çukurbostan mahallesinde oturan ve çantacılık yapan Şuayip Aldağ da eşi ve çocuğuyla beraber yaşadığı 50 metrekarelik 1+1 daireye 1100 lira kira ödüyor. Hayat pahalılığından dert yanan Şuayip Aldağ, ''Uygun ev bulmak şu an rüya. 2+1 eve çıkmak istiyorum ama en az 2 bin 500 TL. Onun da içine masraf yapıp geçmem gerekiyor'' dedi.
Oturmakta olduğu evin içerisinde rutubet olduğunu da ifade eden Şuayip Aldağ, korkudan kiralık evlere bakamadığını ve şu an oturduğu evden çıkması halinde aynı fiyata bunun gibi ev bulamayacağını ifade etti. Şuayip Aldağ, ''1400-1500 TL arasında bir daire bulursam geçerim. 1+1'i en az bin 600- bin 700 arasında kiraya veriyorlar. Neredeyse 50 senelik bir bina ama kalmaktan başka da çarem yok'' diyerek sözlerine devam etti.
ANLAŞAMIYORUM AMA EVDEN ÇIKAMIYORUM
Kadıköy'ün Göztepe ilçesinde ikametgâh eden Kerim Çankaya da, ev arkadaşı ile beraber 2+1'e 3 bin 500 lira kira veriyor. Arkadaşı ile evleri ayırma kararı aldıklarını ifade eden Kerim Çankaya, ''Ev arkadaşımla anlaşamadık, o yüzden kiralık 1+1 daire arıyorum. Ama neredeyse fiyatları 2+1 dairelere yaklaştı. O yüzden evden de çıkamıyorum'' diyerek ve annesi de Tuzla'da yaşadığını belirten Kerim Çankaya, son çare olarak annesinin yanına yerleşmek olduğunu belirtti.
GÜL KARLI: BEDAVAYA GİRİLMEYEN EVLER UÇMUŞ
İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy Mahallesi'nde yaşayan Gül Karlı da oturduğu evi değiştirmek isteyip kiralık daire bulamayanlardan. 'Bu bölgenin dışında da bir yere taşınmak istemiyorum' diyen Karlı, bin 700 lira kiraya oturduğu evin satılma ihtimali sebebiyle sıkıntıya girdi. Yüksek kiralar nedeniyle evden çıkarılma korkuları olduğunu ifade eden Gül Karlı, ''Mesela en kötü 1+1, 2 bin 500 TL. O yüzden ya bu evi almamız lazım ya da bir an önce kiralık bir ev bulmak'' diye konuştu.
BU DURUM SENE SONUNA KADAR SÜRER
İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise kiralık daire sorununun kentsel dönüşümdeki zamanda ev sahiplerinin daire arayışı ile başladığını belirtti. Bir kiracının oturduğu evden çıkması durumunda bir daha aynı fiyata tutamayacak derecede piyasanın yükseldiğini belirten Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, mal sahiplerinin o yüzden daireyi yüksek fiyata kiraya vermek için kiracıları evlerinden çıkardığını ifade etti. Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, ''Tavsiye niteliğinde devlete, kiralık evler için inşaat yapan firmalara destek olunması gerektiğini söylüyoruz. Seçenek çoğalmadan, alternatif evler piyasaya çıkmadan bu piyasa düzelmez. Yıl sonuna kadar kiralık daire sorunu devam edecek'' ifadelerini kullandı.