Herkesin sorduğu bu soruya bir cevap verelim artık dedik. kırmızı et/tavuk yıkanır mı?
Herkesin sorduğu bu soruya bir cevap verelim artık dedik. kırmızı et/tavuk yıkanır mı?
Etin üzerinde kaba kir ya da kan varsa dikkatlice yıkanabilir ama genellikle et yıkanmaz. neden mi?
Yıkandığı anda özellikle tazyik de varsa etin üzerindeki mikroorganizmaların (bakterilerin) etrafa saçılma ihtimali var.
Ve işin ilginci, o mikroorganizmaların nereye saçıldığına dair fikrin olmayabilir.
Salmonella, e.coli, listeria'dan bahsediyorum bu arada; bu arkadaşlar zehirlenmelere yol açabilecek riski oluşturan mikroorganizmalar.
Dolayısıyla senin görmediğin bir şekilde elini sürdüğün, yediğin, içtiğin bir şeye bulaşabilir ve zehirleyebilir. buna da cross contamination denir.
Benzer şekilde et kesilen bıçakla, yıkanmadan başka bir şey kesilmez. et tahtası da benzer şekilde.