Çocukluğumuzda pek sık duyduğumuz bir uyarı vardı. 'Çiğ yeme karnın ağrır!' bu söze zaman zaman anlam veremezdik. Fakat öyle bir gerçek gün yüzüne çıktı ki bu uyarıyı mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Çiğ tüketim yaptıktan sonra ortaya çıkan karın ağrısının sebebi Escherichia coli (E. coli) adlı tehlike saçan bir bakteri. Peki, Escherichia coli bakterisi nedir? Escherichia coli bakterisinden nasıl korunulur? Çiğ hamur yemek zararlı mı?
ESCHERİCHİA COLİ BAKTERİSİ NEDİR?
Günümüzde 200' den fazla E.coli serotipi, Shigatoksin üreten (STEC) E. coli olarak insanlardan izole edilmiştir. Bunlardan 100'den fazla serotipin insanlarda hastalık yapıcı olduğu kanıtlanmıştır.
Son dönemlerde gıdadan kaynaklanan salgınlarda artış yaşanmakta. 2000 - 2010 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri' nde görülen enfeksiyonların yüzde 83'üne Escherichia coli bakterisi sebep olmaktadır. ABD'de her yıl 265.000 STEC enfeksiyonu meydana gelmekte ve bu 265.000 vakanın 3600'ü hastanede tedavi görmekte 30'u yaşamını yitirmektedir.
2021 SALGININ DETAYLARI
Son güncel bilgiye göre; 12 eyaleti kapsayan ve de 16 kişiyi etkileyen E. coli O121 salgını Indiana, Illinois, Lowa, Massachusetts, Michigan, Nebraska, Ohio, Oregon, South Carolina, Utah, Virginia ve Washington’da kayıt altına alınmıştır.
ÇİĞ HAMUR BAKTERİYE SEBEP OLUYOR!
Hastalardan elde edinilen bilgiler neticesinde salgının kek karışımından yapılan çiğ hamurdan ortaya çıktığı belirlenmiştir. Yetkililerin açıklamalarına göre, salgının raporlanan vaka sayısından çok daha fazla olması olasıdır. Bunun sebebi ise diğer pek çok gıda kaynaklı salgında olduğu gibi, yaşanan vakaların hafif semptomlar göstermesiyle kişilerin hastaneye başvurmamasıdır.
ESCHERİCHİA COLİ BAKTERİSİNDEN NASIL KORUNULUR?
- Meyve sebze gibi çiğ tüketilebilen gıdaların dışında hiçbir gıda çiğ tüketilmemelidir.
- Çiğ tüketilen sebze ve meyveler sirkeli su ile dezenfekte edilip tüketilmelidir.
- Çiğ hamur, tadımlık olarak bile tüketilmemelidir
- El hijyenine mutlaka önem gösterilmelidir.
- Pişmiş ürünler ile çiğ ürünlerin kontaminasyonunu engelleyin. Örneğin çiğ etin bulunduğu bir kaba, pişmiş etleri ilave etmeyin.
- Çiğ süt ve çiğ sütten yapılan ürünleri tüketmeyin.
- Yemeklerinizi günlük pişirerek taze bir şekilde tüketmeye özen gösterin.