Gelişigüzel para harcadığı öne sürülen M.A. ile karısı F.A.'nın arası açıldı. Şiddetli geçimsizlik yaşayan çifti barıştırmak isteyen kadının ailesi damatlarının şok tavrı ile karşılaştı. Öfkeli adam, eşi ve kaynanasına 'Sizi süründüreceğim' dedi.
1. Aile Mahkemesi'ne başvuru yapan F.A., kocasından boşanmak istedi. Davacı kadın; davalının bitmek bilmeyen harcamalar yaptığını, devamlı borçlandığını, bu borçları kendisinin ödemek mecburiyetinde kaldığını söyledi. Kendine karşı hakaret ve tehdit içeren sözler söylediğini iddia eden F.A., boşanma kararı ile beraber müşterek çocukların velayetinin kendisine verilmesini, 75 bin lira maddi tazminat ile 75 bin lira manevi tazminata, çocuklar için 500'er TL iştirak nafakasına hükmedilmesini istedi.
Davalı erkek ise iddiaların doğru olmadığını, hiçbir vakit icra takibi veya haciz işlemine muhatap olmadığını, davacının aile reisi olmak ve evlilik birliğini bağımsız yönetmek istemesi nedeniyle dava açtığını söyleyerek davanın reddini savundu. Lehine 750 TL tedbir nafakasına karar verilmesini istedi.
Mahkeme, davalı erkeğin birlik görevlerini gereği gibi yerine getirmediği, nereye harcadığı belli olmayacak biçimde harcamalar yaptığına dikkat çekti. İki taraf ve ailelerinin davranışları neticesinde eşlerin bir araya gelmelerinin artık imkânsız hale geldiği, boşanmaya neden olan olaylarda davalının ağır kusurlu olduğu gerekçesiyle tarafların boşanmalarına karar verdi. Ortak çocukların velayetinin anneye verilmesine, davacı yararına 10 bin TL maddi tazminata karar verip, davalının boşanmaya sebebiyet veren kusurlu davranışlarının kişilik haklarına saldırı niteliği taşımadığı bildirilerek davacının manevi tazminat isteğinin reddine hükmetti.
KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI
Her iki taraf da kararı temyiz etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, davalı koca M.A.'nın, 'Sizi süründüreceğim' sözünün kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğuna karar vererek kararı bozdu. Mahkeme, davacı kadına ve ailesine dönük “sizi süründüreceğim” sözünün kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığına kanaat getirerek ilk kararında direndi. Taraf avukatları kararı temyiz edince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.
Genel Kurul; boşanmaya neden olan olaylar nedeniyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebileceğine vurgu yaptı.
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.