Ermenistan’dan Türkiye’ye barış çağrısı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güney Kafkasya’da barışın sağlanması ve sürdürülmesi üzerine önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Tiflis’te bir araya gelen iki lider, bölgedeki istikrar ve barış çabalarını ele aldı. Gürcistan hükümet binasında yapılan ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.
Gürcistan’dan Barışa Tam Destek
Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, Gürcistan ile Ermenistan arasındaki tarihsel ilişkilere vurgu yaparak, Paşinyan’ın Tiflis’i ziyaretinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Kobakhidze, "Gürcistan olarak Güney Kafkasya’da barış sürecini desteklemeye devam ediyoruz. Bölgedeki zorluklarla başa çıkma sürecinde ortak çabalarımızın önemi büyüktür." şeklinde konuştu. Aynı zamanda Gürcistan’ın Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış müzakerelerini de desteklediğini belirten Kobakhidze, barış ve istikrarın sağlanmasında ülkesi olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Azerbaycan ile Ermenistan Arasında İlerleme
Ermenistan Başbakanı Paşinyan da basın toplantısında, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakerelerde kaydedilen ilerlemeler hakkında bilgi verdi. Paşinyan, iki ülke arasında sınır belirleme ve diğer konularda önemli mesafeler alındığını belirterek, "İki yıllık müzakerelerin ardından Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış ve devletler arası ilişkilerin sağlanmasına yönelik anlaşmanın yüzde 80’i üzerinde mutabakata vardık." dedi.
Sınır Belirleme Sürecinde Yeni Aşamalar
Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan’ın, 1991 Almatı Zirvesi'nde kabul edilen deklarasyona dayalı olarak sınır belirleme süreci çerçevesinde bir anlaşmaya vardığını ve bu süreçte eski Sovyet cumhuriyetleri arasındaki idari sınırların esas alınacağını söyledi. Ayrıca, Ermenistan-Gürcistan sınırının askerden arındırılması konusunda da yakın gelecekte pratik ilerlemeler elde edilmesini umduklarını ifade etti.
Bölgesel Barış İçin Tarihi Fırsat
Güney Kafkasya’da barışın sadece Ermenistan ve Azerbaycan için değil, Türkiye ve diğer bölge ülkeleri için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Paşinyan, "Güney Kafkasya’daki çatışmalar sayfasını kapatmak ve sürdürülebilir barışı yaratmak için tarihi bir fırsatımız var. Bu barışın sadece Ermenistan ve Azerbaycan değil, Gürcistan, Türkiye ve İran tarafından da faydalanılacağını düşünüyorum." dedi.