Kadının düzenli cinsel ilişki ve bebek yapma denemelerine rağmen en az 1 yıl boyunca hamile kalamaması kısırlık sorununu akla getirebilir.
ERKEKLERDE KISIRLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Erkeklerde kısırlık belirtileri birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Öncelikle belirtilerden bahsedelim:
- En belirgin işaret çocuk sahibi olamamak
- Testislerde yumru, şişme veya acı olması
- Bazı cinsel sorunlar yaşanması; örneğin iktidarsızlık veya boşalmada zorluk
- Sperm sayısının düşük ve yetersiz olması
Vücut kıllarının az olması ( Hormonal veya kromozon bozukluğunun belirtisi olabilir )
Bu gibi belirtiler erkeklerde kısırlığın işareti olabilir. Kısırlık ihtimalinden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.
KISIRLIK RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Erkeklerde kısırlık riskini arttıran bazı unsurlar bulunur. Bunların sizde de olması halinde kısırlık problemi yaşayabilirsiniz. Kısırlık riskleri şunlardır:
- Penis, kasık, testis vb. ameliyatı geçirmek
- Düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca çocuk sahibi olamamak
- Düşük cinsel performans gösterme, boşalmada zorluk yaşama veya sertleşme problemleri vb. çeşitli cinsel fonksiyon bozukluklarına sahip olma
- Cinsel hayatta problemli bir geçmişin olması, hastalık-rahatsızlık bulunması
- Testislerde acı hissetme, yumru veya şişlik olması
- Prostat sorunları olmak
Bu gibi sorunlar yaşıyorsanız kısırlık riskiniz bulunur. Bir doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz.
ERKEKTE KISIRLIK NEDENLERİ NELER?
Erkekte kısırlık sorunu çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler şunlardır:
- Sperm kalitesinin iyi olmaması; ergenlik döneminde üreme organlarının sağlıklı gelişmesi önemlidir. Testislerin birinde veya her ikisinde birden gelişim sorunu varsa kısırlık oluşabilir.
- Meni içinde yeterli sperm sayısının bulunmaması; az sayıda sperm ile kadının yumurtasını döllemek zorlaşacaktır.
- Sperm hücresinin iyi bir şekle ve hareket kabiliyetine sahip olmaması; bu iki unsurda bir bozukluk varsa kadının hamile kalması zorlaşır çünkü spermin yumurtaya ulaşması zordur.
- Spermin meniye taşınamaması da kadının hamile kalmasını zorlaştıran etkenlerdendir.
Kısırlığı etkileyen biyolojik nedenler olduğu gibi bazı başka etkenler de erkekte kısırlık problemi ortaya çıkartabilir.
ERKEKTE KISIRLIĞI ETKİLEYEN DİĞER ETKENLER NELER?
Erkekte kısırlık birçok nedenden kaynaklanabilir. Örneğin uzun süreli olarak bisiklete binmek testisleri olumsuz olarak etkiler ve bu durum çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Erkeğin duygusal stres içinde olması hormonlarının sağlıklı şekilde oluşmasını önleyebilir.
Fazla kilo ve obezite de sperm üretimini etkilemektedir. İş hayatında uzun saatler geçirmek ve özellikle bilgisayar karşısında çalışmak kısırlık nedenleri arasındadır. Bu nedenle oluşan stres hormonları etkiler.
Alkol kullanımı ise erkeklerde testosteron seviyesini düşürür. Sperm üretimi azaldığında kısırlık oluşumuna neden olabilir. Özellikle kas geliştirme vb. nedenlerle yasa dışı ilaç kullanımı testislerin sağlıklı şekilde sperm üretmesini önleyebilir. Sigara kullanımı da sperm üretimini aşağıya çeken faktörler arasındadır. Erkeklerde kısırlık testleri yapılır; tedavi yöntemleri çeşitlidir. Bu test sonuçlarına göre bir yol izlenir.