Proje İzmir merkez bölgesi ve Buca İlçesi’nde fiziksel engelli vatandaşlarımız tekerlekli sandalye ile erişebilecekleri mekanların (hastane, okul, toplu taşıma durakları, spor merkezleri, kafe ve restoranlar) haritası üretilmiştir. Engelsiz İzmir Haritası sayesinde fiziksel engelli vatandaşlarımız gidecekleri her hangi bir yerin tekerlekli sandalye ile erişimini internet üzerinden kontrol edebilmektedirler.
Gençlik değişimi kapsamında uzmanlar liderliğinde gerçekleşen atölye çalışmalarında katılımcı ülkelere ait istatistiksel raporlar hazırlanmış ve engelli hakları, erişilebilirlik kavramı, açık kaynak kodlu haritalar ve kullanımı üzerine oturumlar gerçekleştirilmiştir. Harita üretimi esnasında tekerlekli sandalye ile erişilebilen mekanlar Mapillary isimli sokak seviyesi fotoğraflama tekniği ile arazi çalışması yapılmadan tespit edilmiştir. Tespit edilen mekanlar açık kaynak kodlu yazılımlar kullanarak harita haline getirilerek Engelsiz İzmir Haritası olarak sunulmuştur. Ayrıca proje kapsamında İzmir Büyük Şehir Belediyesi Buca Sosyal Yaşam Kampüsü ziyaret edilerek projemizin tanıtımı yapılmış ve Engelsiz İzmir Haritası kurum ile paylaşılmıştır.
“Engelsiz İzmir Haritası” ile birlikte bedensel engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata daha aktif olarak katılmasına katkı sağlanmıştır. Ayrıca fiziksel olarak alt yapının yetersiz olması ve erişilebilir mekan ve sosyal tesis sayısının kısıtlı olduğuna dikkat çekilmek hedeflenmiştir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Ulusal Engelliler Veri tabanının (ÖZVERİ) yaptığı araştırmaya göre ülkemizde toplam 1 milyon 559 bin 222 engelli vatandaş bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımızın 536 bini bedensel engeli bulunmaktadır ve günlük hareketliliklerinde her zaman desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Erişimin yetersiz olması pek çok engelliyi iş aramaktan, sağlık sorunlarını çözmek için sağlık kurumlarına gitmekten vazgeçirmekte ve sosyal hayata dahil olmalarında önemli derecede engel oluşmaktadır.
Türkiye, İtalya, Hırvatistan, Polonya, Bulgaristan, Makedonya’dan gelen 38 gençlerin katkısı ve harita mühendisi ve şehir planlama mühendisi uzmanlarının katkısı ile hazırlanan Engelsiz İzmir Haritası ile dezavantajlı vatandaşların ve gençlerin topluma dahil edilmelerine katkı sağlanmıştır. Erіşіlebіlіrlіk kavramını hem ulusal hem de uluslararası ön plana çıkması ve erişim hakkının tüm dezavantajlı gruplara sağlanması beklenmektedir. Gerçekleştirilen olan projenin benzerlerinin katılımcı ülkelerde de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.