Engelli ve sakatlık belgesi ile emekli olma hakkına sahip olabilmek için yıl ve prim günlerini dolduran çalışanlar istenilen şartları taşımaları halinde emekli olabiliyorlar. Sakatlık belgesi genel olarak üçe ayrılır. İkinci ve üçüncü derece engeli bulunan vatandaşlar 4000 günü, birinci derece engelli vatandaşlar ise 3600 prim gününü doldurması gerekiyor.
Emekli olmak için istenen sakatlık raporunun alınabilmesi için kişinin ilk olarak uygun şartlara sahip bir hastanede muayene olması gerekiyor. Sakatlık raporunun alınabilmesi engel durumunun ispatlandığı bir sağlık raporu gerekiyor. Raporu veren doktorun ve ilgili kişilerin rapora mutlaka imza atması ve onaylaması şart.
Engelli çalışanların emekli olabilmeleri için gerekli belgeler neler?
Engelli çalışanların emeklilik dilekçesi verebilmeleri için yanlarında hazır bulundurması gereken evraklar şöyle:
- Emeklilik tahsis ve talep formu,
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- İşveren tarafından onaylanan sigortalı hesap fişi
BAĞ-KUR'dan sakatlık belgesi alınabiliyor mu?
BAĞ-KUR' başlı olarak çalışan bir kişi sakatlık belgesi emekli olma hakkına sahip değildir. Bu imkandan sadece SSK ve Emekli sandığı çalışanları faydalanabiliyor.
Sakatlık belgesi ile emekli olmak için istenen şartlar
Birinci derecede engelli raporu olan çalışanlar emeklilik dilekçesi verebilmek için minimum 15 yıl çalışmış olması gerekiyor. 3600 gün prim gününü dolduran çalışan, ellerindeki sakatlık belgesiyle istedikleri yaşta emekli olabiliyorlar.
İkinci derecede engeli bulunan çalışanlar ise emekli olmak için 18 yıl ve 4000 gün priminin olması gerekiyor.
Üçüncü derecede engelli olan vatandaşlar ise 20 yıl sigortalı ve 4000 prim gününü ödedikleri takdirde emekli olma hakkı da sahip olabiliyorlar. Bu şartlar dışında üç kategori de kişiler ölüm, yaşlılık ve malullük primlerinin de yatırmış olmaları isteniyor.