Ramazan ayında uzun saatler aç kalmak, vücuttaki enerjinin ve konsantrasyonun azalmasına sebep olabiliyor. Fakat sahurda yiyeceğiniz besinler işe gün içerisinde enerjinizi korumak mümkün.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan, enerjiyi korumak için gereken ve tok tutan besinleri merak edenler için anlattı.
ENERJİNİZİ KORUMAK İÇİN SAHURDA YİYEBİLECEĞİNİZ 9 BESİN
Yumurta: Sahurda haşlama, omlet olarak ya da menemene katarak yiyeceğiniz 1 ya da 2 yumurta sizin gün boyu tok tutmayı ve enerjinizi korumayı sağlar.
Ceviz: Uzun süre tokluk hissi sağlaması ve açlığa bağlı unutkanlığı önlemesiyle ceviz, sahur sofralarının vazgeçilmezidir. Sahurda yiyeceğiniz 2-3 adet ceviz iftara kadar daha dinç olmanızı sağlıyor.
Hurma: Hurma, enerji kaynağı olan glikozu dengeler. İftardan birkaç saat sonra yiyeceğiniz 2-3 hurma ile enerji depolayabilirsiniz.
Chia tohumu: Chia tohumu içeriğindeki bol lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 ile enerjinizin düşmesine engel oluyor. Ayrıca su ile temas ettiğinde de şişerek tok tutucu bir kıvama gelen chia tohumunu sahurda süt, yoğurt ya da suyla karıştırarak yediğinizde gün boyu sizi tok tutar.
Yulaf ezmesi: Glisemik endeksi düşük gıdalar tüketmek kan şekerinin dengelenmesi için önemlidir.
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?
Diyetisyen Emel Yılmaz ise merak edenler için sahurda tok tutabilecek yiyecekleri sıraladı.
‘Sahurda hafif ama sizi tok tutacak besinler tercih etmek doğrudur. Kahvaltı mantıklı bir seçenek olabilir. Tahıllı ekmek çeşitleri daha çok tok tuttuğundan tercih edilmelidir. Gün içerisinde susamayı önlemek için tuzlu gıdalardan uzak durun, zeytin yerine ceviz, badem, fındık tüketebilirsiniz. Peynir ve yumurta da gün boyu sizi tok tutacaktır. Reçel, bal ve pekmez gibi şekerli besinler sizi hem çabuk acıktırır hem de susatır. Bunların yerine şeker ihtiyacınızı meyve yiyerek giderebilirsiniz.’
Tok Tutan Yiyecekler;
Tam tahıllı ekmek ve beyaz peynirli tost: Sahurda yiyeceğiniz tam tahıllı ekmekte beyaz peynirli tost, iftara kadar sizi tok tutmaya yetecektir. Tam tahıllı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha çok tok tutma özelliğine sahiptir.
Süt: Sahurda bir bardak süt içmek, gün boyu protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılar, iştahı keser ve metabolizmanın yavaşlamasını engeller.
Posalı gıdalar: Sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler ve gün boyu acıkma hissini bastırır.
Tarçın: Sahurda suyunuza ya da bitki çayınıza koyacağınız bir çubuk tarçın sayesinde hem kan şekerinizin düşmesini engelleyebilir hem de gün içerisinde açlık duygusunu bastıracaktır.