Binalarda enerjilerin daha verimli halde kullanılması ve aynı zamanda çevrenin korunması amacıyla binalarda enerji tüketimlerinin sınıflandırır hale getirilmesi hem ısıtma hem de soğutma sistemlerinin verimlerinde asgari düzeyde karşılanmasını içeren belgeye enerji kimlik belgesi denir.
'Enerji Kimlik Belgesi' 5627 Sayılı kanun ile birlikte tüm yapılar için zorunlu hale getirilmiş ve 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren de söz konusu belgesi olmayan binaların alım-satım işlemlerin gerçekleştirilemeyeceği bildirilmiştir. Bu çerçevede yapı ruhsat tarihi 1 Ocak 2011 yılı sonrası olan tüm binaların iskan başvuru evraklarının arasında olma zorunluluğu olan enerji kimlik belgesi de vardır.
Enerji kimlik belgesi kapsamında binanın asgari enerji ihtiyacının tüketimde sınıflandırılması, yalıtım özellikleri ile ilgili bilgiler yer alır. Gerçekleştirilen hesaplamaların sonrasında bina “A,B,C,D,E,F,G” ile belirlenmiş olan ölçeklendirmelerle sınıflara ayrılır.
EKB nasıl ve nereden alınır?
Enerji kimlik belgesi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yetkisinde olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine yapılan başvuru sonucu alınır. Başvuru sonrasında şirket uzman kişileri binada gerekli incelemeler yapar ve binanın yapıldığı yıl, konumu gibi genel bilgiler ile birlikte binada kullanılan malzemeler ve binanın yalıtım, dış cephe, pencere gibi bilgiler raporlar. Raporlanan bu bilgiler EKB uzmanı binada enerji performansıyla ilgili gerekli hesaplamalar yapar ve gerekli görülmesi halinde enerji kimlik belgesini ilgili birimlere onaylattıktan sonra başvuru sahibine teslim eder.
EKB için gerekli evraklar
Enerji kimlik belgesi çıkarmak için gerekli olan evraklar şöyle sıralanır:
- Mimari Proje
- Isı Yalıtım Projesi
- Elektrik Projesi
- Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)
Enerji kimlik belgesi binanın tamamı için düzenlemelidir. 10 yıl geçerliliği olan enerji kimlik belgesi binada değişen herhangi bir uygulama sonrası 1 yıl içinde yenide düzenlenmelidir.
Enerji Kimlik belgesi ne kadar?
Enerji Kimlik belgesi ne kadar?Başvuru ardından 1 gün ile 1 hafta arasında hazırlanan enerji kimlik belgesinin fiyatı ise özel kuruluşlar tarafından verildiği için değişiklik gösterebilir. Metre kare bazında hesaplanan belgenin metrekarei 0.2 TL ile 0.5 TL arasında değişir.