Enerji Kimlik Belgesi 1 Milyonu Aştı

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinde tanımlanmış ve 1 Ocak 2011'tarihi itibarı ile 50 m² üzerinde inşaat alanına sahip tüm binalara çıkarılması zorunlu hale geldi.

28.01.2020-20:50 - (Son Güncelleme: 28.01.2020-20:48) Enerji Kimlik Belgesi 1 Milyonu Aştı


5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinde tanımlanmış ve 1 Ocak 2011'tarihi itibarı ile 50 m² üzerinde inşaat alanına sahip tüm binalara çıkarılması zorunlu hale gelen 2017 yılından bu yana alınması zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi, binaların ısı verimliliğini gösteren evraklardır. 2017 yılında zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi alımı 2020 yılında 1 milyon gibi rakamı aştı ve artmaya devam ediyor.
Enerji Kimlik Belgesi üzerinde binaların enerji sınıfları A, B, C, D, E, F ve G sınıflarından birine dâhil edilen bina, enerji tüketim miktarını bu sınıflar üzerinden gösterir.

Nasıl Hesaplanır?

Enerji Kimlik Belgesi hesaplamaları Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılmaktadır. BEP-TR, Bina Enerji Performansı Türkiye kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Kimlik Belgesi düzenlenecek olan binanın mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projelerindeki tüm bilgiler BEP-TR programına girilerek işlenir. Ayrıca binanın konumu, yönü, bulunduğu yer vb. bilgiler de programa işlenerek hesaplama yapılır. Program girilen tüm bilgilere göre hafızasında bir referans bina oluşturur. Bu referans bina bilgileri girilen binanın olması gereken azami standartlara sahip hayali bir örneğidir. Eğer girişi yapılan bina, referans binanın standartlarını birebir karşılıyorsa C enerji sınıfını almaktadır. Eğer referans bina standartlarından daha iyi yapı, mekanik, elektrik veya yalıtım özelliklerine sahipse B ve A sınıflarına yükselebilmektedir. Standartları sağlayamıyor ise D, E, F, G enerji sınıflarından birini alabilmektedir. A enerji sınıfı alan binalar günümüzde çok azdır. Bir binanın A enerji sınıfını alabilmesi için yapı bileşenleri, elektrik, mekanik ve yalıtım özelliklerinin çok iyi durumda olmasının yanı sıra genelde alternatif enerji kaynaklarından da (güneş, rüzgar, toprak) yararlanıyor olması gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Enerji Kimlik Belgenizi mutlaka güvenilir bir firmaya düzenletin. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi sırasında yapılacak usulsüzlüklerden bina sahibi ya da yönetiminin sorumlu olduğunu unutmayın.

Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar ve yeni binalar olarak iki farklı şekilde sisteme girilmektedir. Eski bina için EKB yaptıracaksanız, firmanın mutlaka eski binalar için yetkisinin olup olmadığını sorunuz. Eski binaya yetkili firma sayısı 30 civarındadır. Yeni binaya yetkili firma sayısı ise binlercedir. Bu nedenle eski bina ve yeni bina EKB'leri arasında ciddi fiyat farkları olmaktadır.

Piyasada sahte oluşturulmuş Enerji Kimlik Belgeleri bulunmaktadır. O nedenle aldığınız Enerji Kimlik Belgenizi mutlaka aşağıdaki sorgulama linkinden sorgulatınız.

Enerji Kimlik Belgesi hesaplamalarında binanın tüm yapı bilgilerinin BEP-TR programına girilmesi gerektiğini unutmayınız. Binanın sadece dış duvar, kapı ve pencerelerini sisteme girip, daire, oda, bilgilerini girmeden belge düzenleyenlere karşı dikkatli olunuz.

Hesaplamaları birkaç saatte tamamlanabilecek kolaylıkta olabileceği gibi birkaç haftada da tamamlanabilecek zorlukta da olabilir. İşin tamamlanma süresi yapının inşaat alanına ve mimari zorluğuna bağlıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal