Endüstri 4.0 Nedir, Endüstri 4.0 Neleri Değiştirecek?

Teknolojinin hızlı yükselişi ve üretimdeki değişmeler yeni bir kavramı ortaya çıkardı. Peki, 4. Sanayi Devrimi nedir?

02.03.2021-09:11 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-17:33)

Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok yenilikçi otonom sistemini, veri takaslarını ve üretim teknolojilerini içeren kapsamlı bir terimdir. Söz konusu devrim nesnelerin interneti, siber-fiziksel sistemler ve internet dünyasının tümünü bünyesinde barındırıyor. Ayrıca 4. Sanayi Devrimi, akıllı fabrika sisteminin oluşmasına katkı sunarak üretiminin tam otonom hale getirilmesinde büyük rol oynuyor. Endüstri 4.0, üretim aşamasında açığa çıkan her bir verinin toplanıp analiz edilmesinde etken olduğu için çok çeşitli ve verimli iş kollarının oluşmasına fırsat veriyor.  

BİR BAKIŞTA ENDÜSTRİ TARİHİ

On sekizinci yüzyılda buharlı makinelerin icadıyla mekanik ve toplu iş yerleri hayatlarımıza girdi. Kolektif üretim kavramı bu dönemde ortaya çıktı. Bireysel atölyelerin yerini devasa fabrikalar aldı.

On dokuzuncu yüzyılda telefonun ve telgrafın icat edilmesi ve 1920’de taylorizmin (bilimsel yönetim) ortaya çıkması, elektrik ve iş bölümüne dayalı seri üretime geçilmesini sağladı. Otoritelerin deyimiyle bu durum endüstride bir devrimdi ve bu devrim, Endüstri 2.0 olarak adlandırıldı.

Endüstri 3.0 ise 1971’de ilk mikro bilgisayarın üretilmesi ve 1976’da Apple I’in ortaya çıkışıyla başladı. Bu dönemde üretim süreçleri otonom bir hale geldi.

Tam otonom makinelerin hayatlarımıza girmesi ve sanal ortamların birbiriyle etkileşimi ise Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi’nin yaşanmasına neden oldu.

Endüstri 4.0

ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR

Endüstri 4.0, siber-fiziksel sistemlere, nesnelerin ve hizmetlerin internetine dayalı bir kavramdır. Söz konusu yapı, vizyoner otonom fabrikaların oluşmasına büyük katkı sunar.

4. Sanayi Devrimi ile birlikte, modüler yapılı akıllı fabrikalar kurmak, fiziksel işlemleri sanal dünyada izlemek, fiziksel dünyanın dijital bir kopyasını oluşturmak ve ayrıca merkeziyetsiz kararların verilmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu devrimle birlikte nesneler hem kendi aralarında hem de insanlarla etkileşim içerisine girebilecek ve insanların hayatlarını onların isteklerine göre düzenleyebilecektir.  Hizmetlerin interneti ise hali hazırda fiziksel olarak verilen bütün hizmetlerin sanal dünyaya taşınması ve değerlendirilmesidir.

Bu kavramla birlikte ameliyatları uzaktan yapmak, mekanik uzuvlar ve organlar üretmek, küresel ısınmaya karşı önlem almak, seyahat konforunu değiştirmek, temassız işlemler yapmak, mesleki simülasyonlar geliştirmek eskisinden daha kolay bir hale gelecek ve yaşamlarımızı büyük bir değişikliğe uğratacaktır. Öte yandan Endüstri 4.0 iş anlayışımızı, iş alışkanlıklarımızı ve dünyaya yönelik bakışımızı da kökünden değiştirecektir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal