Endometrioma bazen hiçbir şikayeti olmayan hanımlarda rutin kontroller sırasında tespit edilebileceği gibi, yukarda saydığımız şikayetler ile başvuranlarda da tespit ettiğimiz bir over kistidir.
Endometriozis, rahim zarı yani endometirum dokusunun, rahim dışında yerleşmesi sebebiyle meydana gelen bir hastalıktır. Adet sancısı, düzensiz adet kanamaları, karın ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, gebe kalmada zorlukların yaşanması gibi problemlere yol açabilir. Yerleşim yerlerine göre farklı bulgular verebilir. Dokuları tutma durumuna göre de derecelendirilir.
Endometirozis hastalığının yumurtalıkta görülmesine, endometrioma (çikolata kisti) denir.
Çikolata kisti çok küçük bir odaktan, büyük çaplara ulaşabilir, tek veya her iki yumurtalıkta birden gözükebilir. Kadın ve üreme sağlığındaki önemi ise endometiromanın sağlam yumurtalık hacmini bozarak, yumurtalık rezervini azaltması, bu sebeple de gebe kalmada zorluklara yol açarak infertilite sebebi olabilmesidir.
Endometiroma takibinde önemli olan kriterler, öncelikle verdiği şikayetler, daha sonra da muayene bulgularıdır.
Klasik olarak 4 cm ‘in altında tek taraflı çikolata kistlerine müdahale etmeyip takip etmekteyiz. 4 cm’in üzerindeki kistlerde şikayetlere göre operasyon düşünülebilir.
Endometiroma veya endometriozis hastalığı ameliyatlara veya medikal tedavilere rağmen tekrarlayabilir. Bu yüzden de evli çiftlere genellikle biran önce çocuk sahibi olmaları tavsiye edilir.
Gebe kalabilmek için tedavi önerileri ise yine hastalığın derecesine, tutulumuna göre ameliyat ile endometriomanın alınması veya tüp bebek tedavisi olacaktır.