Eğer bir kişi ayda 15 gün ve üzerinde ağrılı gün yaşıyorsa yani kronik migreni varsa, bilimsel olarak etkinliği ispatlanan botoks yöntemi kullanılıyor.
BU FAKTÖRLER MİGRENİ TETİKLİYOR
Migren ağrıları çevresel faktörlerle, yiyeceklerle, stresle, hormonlarla tetikleniyor. Kronik stres, anksiyete, depresyon gibi şeyler; gebelik, menopoz öncesi dönem; fazla parlak ışığa, gürültüye, hava kirliliğine veya sıcak havaya maruz kalmak ve lodoslu havalar, atmosferik hava değişimleri şiddetli migren ağrılarına neden oluor. Bunların haricinde fermente besinler, çikolata, kuruyemiş, balık, alkol, soya sosları ya da kafeinli içecekler ve yeterince sıvı almamış olmak da migren ataklarının nedenlerinden.
MİGRENDE YENİ UMUT: MİGREN AŞISI
Migren aşıları 2018 yılında hem Amerika’da hem de Avrupa’da piyasaya sunuldu. Migren atağı esnasında beyinde salgılanan ve baş ağrısını başlatan en mühim kimyasal iletici olan Kalsitonin-genle ilişkili peptit reseptorüne karşı monoklonal antikor içeren bu aşılar yıllar süren bilimsel çalışmalar sonrası Amerika ve Avrupa’da kullanılmaya başlandı. Bu aşılar cilt altı veya damar yolu aracılığı ile işleniyor. Kullanım sıklığı ayda bir ya da üç ayda bir defa yapılan uygulamalar halinde oluyor. Bu aşıların en mühim avantajı yan etkilerinin çok az olması ve diğer kullanılan ilaçlarla olumsuz bir ilişkiye girmiş olmaması. Aşılar bir ay içerisinde hızla işe yaramaya başlıyor ve muhtemelen bir sene içinde Türkiye'de olması bekleniyor.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.