Et yemekleri yerine sebze yemeklerine ağırlık vermek istiyorsanız, Çanakkale’nin yöresel tatlarından biri olan tumbi yemeğini muhakkak denemelisiniz. Sebzesi bol olan bu yemeği, sebze seven herkes çok beğenecek! Zeytinyağı ile yapılan bu tarifi siz de evde denemelisiniz… İşte tüm detayıyla tumbi tarifi...
MALZEMELER
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı göce (ince dövülmüş buğday)
1 adet orta boy soğan
2 adet patlıcan
2 adet domates
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 su bardağı su
YAPILIŞI
Öncelikle patlıcanların kabuklarını soyup doğrayın ve tuzlu suya koyup bekletin. Tavanın içine hazırladığınız yağı koyun, yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembe rengini alana kadar güzelce kavurun. Pembeleşen soğana, ayarladığınız göceyi ilave edin. Ardından bu karışıma küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin. Domatesleri ekledikten sonra, karışımın güzelce kavrulmasını bekleyin. Ayrıca damak zevkinize göre göz kararı tuz, pul biber ve karabiber ekleyin. Kavurunca 2 bardak su katıp, tavanın kapağını kapatın. Göceler iyice şiştiğinde, kestiğiniz maydanozu da ekleyin. Malzemenin soğumasına müsaade etmeden, tepsiyi yağlayın ve malzemelerin oval formda olacak biçimde şekillendirip, tepsiye dizin. Tepsiye dizdiğiniz tumbilerin üstüne başka bir kapta çırpıp hazırladığınız zeytinyağı ve salça karışımını sürün 100 derecelik fırında iyice pişirin. Piştiğinden emin olduğunuzda servis tabağına koyabilirsiniz. Afiyet olsun!