Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplanması sonuç oluşan hastalıktır. Hastalığın en genel bulguları ateş, baş ağrısı ve ense sertliğidir. Hastalığa virüsler, bakteriler ve parazitler neden olabilir. Bazı menenjitler kendiliğinden iyileşebilecek kadar hafif olurken bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir.
MENENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Menenjit ilk dönemde gribi taklit edebilir. Bir kaç saat ya da gün içinde asıl menenjit belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen menenjit belirtileri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Kusma
- Yüksek ateş
- Ense sertliği
- Uykuya eğilim
- Konsantrasyon zorluğu
- Havale geçirme
- Meningokok menenjitinde deri döküntüsü
Yeni doğan bebeklerdeki menenjit belirtileri:
- Yüksek ateş
- Sürekli ağlama
- Hareketlerde yavaşlama
- Uykuya eğilim
- Beslenememe
- Bıngıldakta kabarıklık
- Bebeğin vücudunda veya boynunda sertlik
MENENJİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Yukarıda saydığımız belirtileri gösteren hastalar hastaneye yatırılır ve beyin omurilik sıvısı alınır. Beyin omurilik sıvısı ince bir iğne ile bel bölgesindeki omurgaların arasından alınır. Alınan sıvının incelenmesi ile tanı kesinleşir. Beyinde hasar olup olmadığını anlamak için tomografi çekilmesi gerekebilir. Bakteriyel menenjit tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Bazı viral menenjitler kendiliğinden iyileşirken bazıları için antiviral tedaviye ihtiyaç vardır.
MENENJİTİN NEDENLERİ
Pnömokoklar: Küçük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen en sık menenjit etkenidir. Orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zatürreye de neden olur. Aşı ile önlenebilmesi mümkündür. Ülkemizde bebeklikten itibaren aşı uygulaması vardır.
Meningokoklar: Diğer bir sık görülen menenjit etkenidir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde menejit yapar. Üst solunum yolunda enfeksiyon yapar daha sonra bakteriler dolaşıma geçerek beyne ulaşır. Öğrenci yurtları, askeri kışlalar ve yatılı okullarda salgınlara neden olabilir. Aşı ile önlenebilmesi mümkündür.
Listeria: Bu bakteriler pastorize edilmemiş peynirler, sosisli sandviçler ve başka besinlerle bulaşabilirler. Hamile kadınlar, yaşlılar, yeni doğanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar enfeksiyona neden olurlar. Listeria hamilelikte plesantayı geçer ve bebekte ölümcül enfeksiyona neden olabilir.
Viral menenjitler genellikle hafif seyirlidir. En sık viral etkenler herpes simplex, kabakulak ve HIV virüsüdür.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.