Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? SGK 4A 4B 4C emeklilik yaşı hesaplama yöntemi

Türkiye’de çalışan ve emeklilik hayali kuranlar, kaç yaşında emekli olacaklarını hesaplamaya çalışıyor. Emeklilik yaşını öğrenmek isteyenler emeklilik yaşı hesaplama programlarına yoğun ilgi gösteriyor. İnternette, SGK 4A 4B 4C emeklilik yaşı hesaplama yöntemleri en çok araştırılan konu başlıkları arasında yer alıyor. Peki, SGK 4A 4B 4C emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? İşte yöntemi…

06.06.2022-20:38 - (Son Güncelleme: 06.06.2022-20:38) Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? SGK 4A 4B 4C emeklilik yaşı hesaplama yöntemi

Çalışan ve emekli olma planı yapan vatandaşlar, ne zaman emekli olacaklarını hesaplamaya çalışıyor. Gündemde emeklilik ile ilgili konular yer alırken, SGK 4A 4B 4C emeklilik yaşı hesaplama da bu başlıklar arasında öne çıkıyor. SGK tarafından hizmete sunulan emeklilik zamanı hesaplama robotu vatandaşlar tarafından rağbet görmektedir.

Emeklilik yaşını ve maaşını öğrenmek isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden bunu öğrenebilmektedir. Emeklilik yaşı hesaplanırken sigorta başlangıcı, prim gün sayısı, toplam çalışma zamanı gibi kriterler dikkate alınmaktadır. Emeklilik zamanını ve maaşı öğrenmek isteyenlerin izlemesi gereken birkaç adım vardır.

Emeklilik yaşı

Emeklilik zamanı ne nasıl hesaplanır?

Emeklilik tarihini ve maaşını öğrenmek isteyenler e-devlet üzerinden istedikleri bilgilere ulaşabilmektedir. Bunun için öncelikle T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Çalışma Hayatım” yazılır ve açılan sekmeye tıklanır. Daha sonra açılan sayfada bulunan “Ne zaman emekli olurum?” bölümünde ödenen primler ve emeklilik tarihi bulunmaktadır.

Emekli maaşı hesaplaması, ödenen prim gün sayısı ve daha farklı birçok kritere göre hesaplanmaktadır. Uzun süre çalışan ve daha fazla prim ödeyen sigortalı çalışanlar daha yüksek maaş almaktadır. Emekli maaşları yılda iki defa Ocak ve Temmuz aylarında hesaplanmaktadır. Emekli maaşları kişinin talep ettiği banka şubesine yatırılmaktadır.

4A (SGK) üzerinden emekli olacak olan çalışanlar "uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/" internet adresi üzerinden "TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi" gibi bilgilerini girerek emeklilik sorgusu yapabilmektedir.

Emeklilik yaşı hespalama

4B Bağ-Kur üzerinden emekli olacak olan vatandaşlar e-Devlet sisteminden emeklilik maaşlarını öğrenebilmektedir. Sistemde bulunan “hizmet dökümü” bölümündeki “4B emekli maaşı hesaplama” sekmesine tıklayarak esnaf veya tarım işçisi seçeneklerinden biri seçilmelidir.

4C üzerinden emekli olacak olan kamu çalışanları ise emekli maaşlarını “uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do” adresi üzerinden gereken bilgileri doldurarak öğrenebilmektedir.

Emekli maaşı hesaplanırken; sigorta prim gün sayısı, sigortalı çalışılan süre, sigortanın başlama tarihi, emekli olma hakkının kazanıldığı ilk tarih gibi bilgiler dikkate alınmaktadır.

YORUM YAZ..
Modal