Ülkemizde çalışan milyonlarca vatandaş hizmet borçlanması yoluyla emekliliğini daha erken bir tarihe çekerken hem de gelirini artırabiliyor. Daha önce sigortalı olarak çalışmadan askerlik görevini yerine getirenler prim günleri eksil olmasa bile borçlanmaya gittiği takdirde emekliliğe hak kazanabiliyor. Hatta öyle ki bazı vatandaşlar için 1 günlük borçlanma talebi vatandaşın söz konusu emeklilik tarihini bir yıl öne çekebilir.
Geriye dönük vergi iadesi talep edilebilir mi?
Sigorta primlerini borçlanma yoluyla ödeyen vatandaşlar işyerlerine başvuru yaparak ödedikleri borçlanmayla ilgili primlerin gelir vergisinden düşülmesini talep edebiliyor. Ücret geliri elde edenler askerlikle birlikte doğum borçlanmasına gidenler ödedikleri miktarın yüzde 15'ini vergi indirimi yoluyla geri alabilme imkanına sahip oluyor. Vatandaşlar, ödedikleri bu primi gelir vergisine esas kazançtan da indirme hakkını elde ediyor. Eğer borçlanmaya çalışırken gidilirse, vergi indirimi nedeniyle maliyetler aşağı çekiliyor. Geriye dönük uygulamalardan yararlanmanın bir şartı bulunuyor. Söz konusu şart, primin ödendiği tarihten itibaren 5 yıllık süre geçmemiş olması olarak belirlenmiş durumda.
Yapılan borçlanma emekliliği geri çeker mi?
Sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapan erkek vatandaşlar, prim günü eksik olmasa da borçlanmaya giderek erken emekliliğe hak kazanabiliyor. Belirlenmiş bazı özel durumlarda ise bir günlük borçlanma talebi vatandaşın emekli olacağı tarihi 12 aya kadar geri çekebiliyor.
Staj dönemleri geçerli sayılıyor mu?
Öğrencilerin eğitim döneminde yaptıkları stajlar emeklilik için gereken uzun vadeli sigorta primi olarak ödenmiyor. Bu sebepledir ki bu dönemlerdeki primler sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Ancak söz konusu dönem kadınlar için daha kritik. Çünkü staj zamanı ödenen pirimler doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul edilebiliyor. Staj sonrası doğum yapan kadın çalışanlar, tescil şartını yerine getirmiş olarak görülüyorlar.
Vatandaşların emekli aylığı hesaplanırken elde ettiği tüm kazançlar göz önünde tutuluyor. Geçmişteki kazançların yüksek olması ve ödenen primlerin de bu miktar üzerinden yatırılmış olması gerekiyor. Sadece doğum borçlanmasını yüksek yatıran vatandaşların emekli aylıkları artmıyor.
İş değişikliği nasıl bir etki yapar?
Gider olarak düşürülmeyen bölüm yeni iş yerindeki kazançtan indirilebiliyor. Eski işyerinizden ödenen primlere ait belgenin onaylı suretiyle indirim kapsamında olmayan tutarı gösteren yazının yeni işyerine verilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.