Emekli Olacağı İçin Zam Alamayan Çalışana Yargıtay'dan Sevindirici Haber Geldi!

Emekli olacağı için çalıştığı kurumdan zam alamayan bir çalışan açtığı hukuk davasını kazandı. Yargıtay konu ile ilgili emsal bir karar verdi.

27.11.2021-11:41 - (Son Güncelleme: 27.11.2021-15:36) Emekli Olacağı İçin Zam Alamayan Çalışana Yargıtay'dan Sevindirici Haber Geldi!

Tüm çalışanlarına yüzde 3 zam yapan bir şirket, yakın zaman içinde emekli olacağını açıklayan çalışana zam yapmadı. Hukuk yollarına başvuran çalışan, açtığı davayı kazandı.

Çalıştığı şirkette herkesin yüzde 3 zam aldığını ancak kendisinin bir süre sonra emekli olacağı için zam almayacağını öğrenen işçi şok oldu. Hukuk yoluna başvuran çalışan, işverenin isteği üzerine emekli olduğunu belirterek kıdem tazminatın talep etti.

İSTİNAF MAHKEMESİ İSTEĞİ REDDETTİ

Bölge adliye mahkemesi davayı istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf mahkemesi davacının talebini reddetti. İstinaf mahkemesinin kararı üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Dosyadaki bilgi ve belgeleri detaylı şekilde inceleyen yargıtay, oy birliği ile davanın reddini bozdu. Emekli olan çalışana zam yapmama gibi bir durumun olmadığını belirten Yargıtay yaptığı açıklamalarda konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı; Mahkeme, ücrette yüzde 3 artış kabul edilerek bakiye kıdem tazminatı hüküm altına alınmış, Bölge Adliye Mahkemesi’nce işverenin ücrette artış uygulamama hususunda takdir yetkisi bulunduğundan bahisle bakiye alacak talebi reddedilmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden; davalı işverenin işçilerine sene başında yüzde 3 oranında zam yapıldığı ancak davacı emekliye ayrılacağı için davacının ücretine zam yansıtılmadığı, zam yapılmaması hususunda yetkili organca herhangi bir karar alınmadığı gibi bu yönde bir işyeri uygulamasının da bulunmadığı anlaşılmaktadır. Şu halde davacının ücretine yüzde 3 zam ilave edilerek hesaplanacak kıdem tazminatından ödenenin mahsûbuyla bulunacak bakiye kıdem tazminatı talebinin kabulü yerine reddi hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir”

YORUM YAZ..
Modal