Aktif konumda olmasa da voltajı dengelemek için harcanan enerji faturalara yansıyor. Bunu önlemenin kolay yolu elektronik cihazların fişten çekilmesi yeterli olacaktır. Yapılan araştırmaların sonucunda belirlenen verilere göre evde kullanılan elektriğin yüzde 10’u ‘Vampir Cihazlar’ olarak adlandırılan pasif durumda fişte kalan cihazlara ait. Aylık olarak değerlendiğinde fark küçük gibi gözükse de yıllık bazda büyük fark ortaya çıkıyor.
Faturadan nasıl tasarruf edebiliriz
Elektrik faturalarının 2022 yılı başı itibariyle artmasıyla "Faturadan nasıl tasarruf edebiliriz?" sorusunun önem kazandığını belirten elektrik-elektronik mühendisi Kerem Çilli, "Örneğin 13,3 inch bir laptop şarj adaptörü boşta çalışırken sadece 1 Watt güç tüketiyor. 18 inch bir monitör 0,6 Watt , mini kahve makinası 1,1 Watt, mürekkep püskürtmeli yazıcı 0,7 Watt gibi anlık tüketimlere sahipler. 1kWh = 2 TL fiyatı olduğunu düşünürsek bu değerler aylık 1- 1,5 TL civarında faturamıza yansıyacaktır" diyerek konuyla ilgili bilgileri aktardı. En çok hangi cihazların pasif modunda elektrik harcadığını da dile getiren Çilli, "Maç yayınlarını izlemek için kullandığımız dekoder 8,5 Watt standby konumunda güç tüketiyor. Tabii ki bu değer cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Cihazı sürekli açık bıraktığımız en kötü senaryoda da faturaya aylık 12-13 TL civarında, yılda ise 150 TL civarında yük getirebilir. TV konusu ise çok şaşırtıcı. Birçok TV üreticisi standby modunda 0,5 Watt-1 Watt civarında değerler veriyor. Bu da faturaya aylık 1-1,5 TL etki edecektir." İfadelerini kullandı.
270 TL civarında bir yük getirebilir
Asıl dikkate alınması gereken hususların akıllı televizyonlardaki farklı donanımlar ve özellikler olduğunu vurgulayan Çilli, "Bu özellikler açık olduğunda, bekleme modunda bile örneğin 55 inch televizyonda 15 Watt gibi bir tüketim olabilir. 15 Watt tüketim en kötü senaryoda (7 gün 24 saat ve 365 gün) sürekli tüketim yaparsa faturaya yılda 270 TL civarında bir yük getirebilir. TV özellikleri ve bu özelliklerin açık mı yoksa kapalı mı olduğundan emin olmanızı öneririm" diyerek uyardı.
En pratik çözüm
Konuyla alakalı en pratik çözümün pasif konumdaki cihazın fişten çekilmesini dile getiren Kerem Çilli, “Bunu piyasada kolayca bulabileceğiniz açma-kapama anahtarlı prizlerle yapabilirsiniz. Hatta bu haber size ilham verir ve almak isterseniz akım korumalı modelleri tercih etmenizi öneririm. Kullanılmadığında elektrikli ev aletlerinin üzerindeki mekanik (varsa) açma kapama düğmesinden kapatılması veya tamamen fişten çekilmesi yararlı olacaktır. Gelişen elektronik donanım ve yazılım teknolojileri ile birçok elektrikli ev aleti 'akıllı cihazlar' haline dönüşüyor. Örneğin bir televizyonun uzun süre çalışmamasından dolayı otomatik kapanabilmesi gibi. Bizler nasıl ki tasarruf yapmak için arayış içerisindeysek, elektronik ürünler üreten firmalarda aynı işi daha az enerjiyle nasıl yapabilirim sorusunun peşinden gidiyorlar” diye konuştu.
Tasarrufu en baştan yapmayı sağlayacaktır
Çilli, “Bazı televizyonlarda 'eco mode' olarak adlandırılan, ekonomik güç tüketimi sağlayan mod seçilebilir. Otomatik kapanma ayarı kullanılarak uzun süre bir işlem yapılmadığında TV'niz kendini kapatabilir ve siz de tasarruf sağlayabilirsiniz. Genel olarak alacağımız tüm elektronik aletlerin ne kadar güç harcadıklarına dikkat ederek almak tasarrufu en baştan yapmayı sağlayacaktır. Ayrıca televizyonların içerisindeki yazılımları güncel tutmak, enerji sarfiyatında iyileştirme de sistemin hatasız ve daha verimli olması açısından önemli.” İfadelerini kullandı.