Sevilen bir tarif olan ekşili köfte tarifini sizin için derledik. Yapımı son derece kolay ve pratik olan ekşili köfteye bayılacaksınız. Ekşili köfte olur da onu tamamlayıcı bir pilav hiç eksik olur mu? Bonus öneri olarak bademli pilav tarifine göz atabilirsiniz.
Ekşili köfte nasıl yapılır?
Malzemeler:
- Yarım kg kıyma
- 1 soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım su bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 1 limon
- 1 yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
Soğanı rendeleyerek pirinçleri yıkayıp süzün. Maydanozları yıkayarak ince olacak şekilde doğrayın. Kıymayı derin bir kabın içerisine alın. Soğan, pirinç, maydanoz, tuz ve karabiberi kıymanın üzerine ilave ederek kıymayı yoğurup misket büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayıp tepsiye dizin. Suyu tencereye alıp tuz ve tereyağı ekleyerek iyice kaynatın. Köfteleri ekleyip orta ateşte 20 dakika kadar pişirin. Bir kasenin içerisine yumurta sarısı ve limon suyunu alarak çırpın. Yemeğin suyundan 1-2 kaşık bu karışımı üzerine ekleyin ve karıştırarak ılıştırın. Hazırladığınız terbiyeyi kaşık kaşık tencereye ekleyerek bir süre daha pişirin ve ardından ateşten alın. İşte bu kadar, çorbanız hazır! Afiyet olsun…
Bademli pilav nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı tavuk suyu ya da su
- Yarım çay bardağı badem
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Bir tutam maydanoz
Sıcak suda kabuklu bademler bir süre bekletip kabuklarını soyun. Pilav tenceresinde, tereyağı ve sıvı yağı eritin. Bademleri çok az kavurun ardından pirinci ekleyerek, kavurmaya devam edin varsa tavuk suyu yoksa normal su ilavesi yapıp tuzu ekleyin. Ocağın en düşük derecesinde yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakın. Normal su kullanılıyor ise, 1 tablet tavuk bulyon eklemek pilavınıza lezzet katar. Pilav pişmeye yakın iken, ince ince doğranmış bir tutam maydanoz pilava eklenir.