Ekonomik Reform Paketi Nedir?

Vatandaşın merakla beklediği ekonomiye ilişkin yeni reform paketini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Peki, ekonomik reform paketinde neler var? Ekonomik reform paketi nedir? İşte ekonomik reform paketinin açıklanacağı tarih ve ekonomik reform paketi maddeleri.

11.03.2021-14:56 - (Son Güncelleme: 11.03.2021-14:56) Ekonomik Reform Paketi Nedir?

12 Mart Cuma günü (yarın) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen Ekonomik Reform Paketi dikkatleri üzerine çekmiş durumda. Ekonomik reform paketinde yatırımcılara teşvik ve kamuda tasarruf önlemleri ön plana çıkıyor. Ekonomistler ise bu paketin ‘ekonomide istikrar ve güven ortamı’ yaratılması için güzel bir başlangıç adımı olacağını düşünüyor. 

EKONOMİK REFORM PAKETİ NEDİR?

Ekonomik reform paketi nedir? Şeklinde sorular soran vatandaşlar bu sorunun cevabını arıyor. 

Ekonomik reform paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomi dünyasının öne çıkan kişi ve kurumlarıyla görüşerek ana planı çizdiği ve buna dayanarak gelecek kapsamlı bir ekonomi yol haritasını oluşturduğu bir reform paketidir. Söz konusu reform paketinin iki temel soruna çözüm imkanı sunacağı değerlendirilmektedir. Bu çözümlerden ilki yerli ve yabancı yatırımcıya yönelik yapılacak teşviklerdir. Diğeri ise kamuda tasarruf düşüncesi ve anlayışının devletin bütün kurumlarında yaygınlaştırılmasıdır.  

EKONOMİK REFORM PAKETİNDE NELER VAR?

İnsan Hakları Eylem Planı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından reformun ikinci ayağı olan Ekonomi Reform Paketi ile ilgili ayrıntılar büyük merak konusu olmuş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu ekonomik paketi yarın açıklayacak. 

Ekonomik Reform Paketi ile birlikte kamuda tasarruf ve kamu harcamalarının denetlenmesi arttırılacak. Öte yandan, yatırımlara teşvik ve yerli-yabancı sermaye desteklemesi gibi konular da reform paketinde öne çıkan başlıklardan bir diğeri.

EKONOMİK REFORM PAKETİ TASARRUF VE DENETİMİ ÖN PLANA ÇIKARTIYOR

Ekonomide makroekonomik istikrar siyasetini ve yapısal politikaları içeren ekonomik paket ile birlikte bütçede var olan bütün kalemler daha sıkı bir denetim altına alınacak. Ekonomi paketinde, belediye iştirakleri ve bütçe genel denetimi dışındaki kurumların harcamalarıyla ilgili başlık düzenlemeleri bulunuyor.

Ayrıca yerli ve yabancı yatırımcıya vergi indirimi, bazı sektörler için bedelsiz arsa temini ve ucuz kredi gibi olanakların sunulacağı pakette, mevcut borçlara yeni ertelemeler getirilebileceği konuşuluyor. 

Makroekonomik istikrar ekseninde, kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele gibi alanlara öncelik verilecek. 

Yapısal politikalar kısmında ise kurumsal ekonomik yapının kuvvetlendirilmesi, gelecek yatırımların çok daha güçlü şekilde teşvik edilmesi ve rekabet politikasına öncelik verilmesi büyük önem taşıyor.

Gelir ve harcama tarafında alınan tedbirlere uygun şekilde 2021 bütçe açığı hedefi yüzde 4.3'ten 3.5'e düşürülecek. Harcamaların takibi ve izlenmesine özel önem gösterilecek. 

Ekonomik reform paketi kapsamında bakanlıklar, zorunlu olmadıkça kendilerine tahsis edilen ödeneğin üstünde harcama yapamayacak ve mümkün olduğunca kendilerine ayrılan bu ödeneklerden tasarruf edecek. Kamu alım ihalelerinde ise ayrı ve yeni bir sisteme geçilecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri yeniden yapılandırma kapsamına alınarak daha verimli ve rekabetçi hale gelecek.

Fiyat istikrarının temini için ise hükümet kanadında kalıcı tedbirler geliştirilecek. Sermaye piyasalarının güçlendirilecek ve bu kapsamda yeni politikalar gündeme getirilecek. Cari açıkla mücadeleyi başarıya ulaştırmak için üretimde topyekûn yapısal dönüşümü teşvik edecek yeni adımlar atılacak. 

En son olarak kamunun yapısı güçlendirilerek ekonomik reform paketinin kalıcı olması sağlanacak.


YORUM YAZ..
Modal