Satın alınacak malın ihtiyaç derecesine göre fiyat değişikliğinden etkilenilir veya bu etki çok fazla olmayabilir. Şöyle ki; çok kullanılan ve sürekli ihtiyaç halinde olan bazı malların fiyat değişikliği halinde bu mallar en zaruri ihtiyaçlar olduğu için yine alınmaya devam edilecektir. Talepte bir düşüş yaşanmayacaktır. Fakat daha az gerekli olan ve çok rağbet görmeyen ürünlerdeki fiyat değişiklikleri talebi daha fazla etkileyecektir. Ekonomide esneklik kavramı en basit anlatımı ile bu şekilde özetlenebilir.
Ekonomide Arz ve Talepler Neye Göre Belirlenir?
Arz ve arza göre talep aslında ekonominin en önemli kanunlarından biridir. Satıcılar ve alıcılar arasında belirli bazı etkileşimler bulunur. Bir mal ne kadar çok istenmekteyse o mala talep yani rağbet o derece artacaktır. Böylelikle daha fazla istenen mal doğal olarak daha fazla satın alınacaktır. Zamana göre piyasa şartları değişmektedir. Arz o zamandaki fiyata uygun satış manasına gelir. Arz ve talep dengesini başka bir deyişle yasasını etkileyen çok çeşitli durumlar olabilir.
Arz ve Talebi Etkileyen Unsurlar
Arz ve talep sürekli olarak değişiklikler gösterir, duruma göre azalır veya artar. Talep yasasında malın fiyatının yüksekliği doğrultusunda talebin azalacağı kanunu vardır. Arz yani tedarik gereken zaman içinde hızlı yapılmalıdır. Fiyat dalgalanmaları hızlı olabilmektedir. Arz talep ilişkisinin esnekliği bir denklem ile gösterilir. Ekonomide esneklik denklemi denildiğinde miktardaki değişimin fiyattaki değişime bölünmesi ile esneklik elde edilir. Çıkan sonuca göre esneklik 1’den büyükse esnek, küçükse esnek değildir denir.
Talebin Esnek Olmasını Etkileyen Durumlar Nelerdir?
Bazı faktörler sonucunda bir mala talebin fiyat esnekliği etkilenir. Fiyatı artan mala karşılık başka alternatifler varsa talebin esnekliği de o derece artacaktır. Fiyatı yükselen ürün yerine aynı işlevi gören başka bir ürün bulunursa fiyatı artan ürüne talep azalacak. Ürün satışları düşecektir. Bunun dışında bazı ürünler diğerlerine göre daha fazla gereklilik arz ederler. Bunun sonucunda fiyatları yüksek olsa daği satın alınmaya devam ederler. Talebin esnek olmasını etkileyen durumlardan birisi de zamandır. Kişiler uzun vade içerisinde bazı ürünlere talebi azaltabilirler. Ekonomide esneklik unsurlarından birisi de talebin esnek olmasıdır.
Fiyat Esnekliğini Etkileyen Durumlar
Bir ürünün talep miktarı üründen ürüne değişiklik gösterebilir. Bu miktarlar fiyattaki değişimlerle birlikte bir etkileşmeye girerler. Yüzde üzerinden ne kadar tepki vereceği matematiksel olarak hesaplanabilir. Sosyal ve psikolojik durumlarla kişilerin istekleri, alınacak ürünün mecburi bir ihtiyaç olup olmaması, zaman içinde oluşabilecek değişiklikler, piyasa genişliği gibi bir takım faktörler fiyat esnekliğini etkileyen durumlar olarak gösterilebilir.