Ekonomi Şekilleri

Ekonomi sistemleri açısından kalkınma politikaları, ekonomi şekilleri üzerinden de değişen politikaların yürümesine neden olmuştur. Milli gelir düzeyi, dış ticaret alanları ve arz talep üzerine yapılan analizler sonucunda karma ekonomi sistemleri oluşmuş, teoriler ve terimler bu başlığın alında toplanmıştır.

25.07.2020-17:30 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-17:28) Ekonomi Şekilleri

Global alanda ve ulusal alanda farklı ekonomik modellerin uygulanması gelişen dünyada mümkün olmuştur.

Ekonomi Modelleri Nelerdir?

Ekonomi şekilleri, kalkınma politikaları üzerinden gelişerek, ulusal alanda kullanılmaya başlamıştır. Piyasa ekonomisi ve kumanda ekonomisi ile insanların oluşturduğu bu sistemler, uluslararası alanda mevcut olan ekonomik sisteme uyum sağlama üzerine gelişmektedir. Ekonomi modelleri, OD eğrisi ile Keynes’e göre gelişmekte olan bir süreci takip ederken P, R, S noktaları düzeyinde de incelenmektedir. Açık ekonomi alanında analizlerin yapılması da IS LM modellerinin kullanılması, mal ve hizmet kapasitesi üzerinden değerlendirilmesi yönünden ilerlemiştir. Ekonomide, iç denge ve dış dengenin oluşturulması için eş zamanlı olarak milli gelir, dış ticaret alanları ve ekonomik koşullanma üzerine çalışmalar yapılırken, döviz kurları etkileri de ekonomide değişimlerin olmasını sağlamaktadır.

Global Ekonomi Nedir?

Global ekonomi şekilleri, ulusların kendi ekonomik uygulamaları üzerine değişmektedir. Örneğin dış politikalar, mal ve hizmet piyasalarının yerleşik hayat üzerindeki gelir gider analizleri de bu alanda oluşmuştur. İktisadi şokun meydana gelebileceği ülkeyi değil genel olarak bütün dünya ülkelerini etkileyecek bir döngü bulunmaktadır. Burada döviz kurlarının etkileri, kapalı ekonomi alanındaki etkilerle bir araya gelerek eş zamanlı koşulların olmasına neden olmaktadır. Global ekonomi açık ekonomi alanında incelenerek, maliye ve iktisat alanındaki mundel fleming modeli denilmekte olan IS LM BP modeli üzerinden incelenerek analiz edilmekte ve etki alanlarına göre dağıtılarak geleceğe dönük bir yaklaşım üzerinde durulmaya çalışılmaktadır.

Ulusal Ekonomi Nedir?

Milli gelir olarak kabul görmüş olan ulusal ekonomi, ülkenin global ekonomik düzen içerisinde yer alan etkileşimlerini incelemektedir. Ulusal alanda yapılan bütün sermaye ce hizmet girişimleri, uluslararası alana yansıtılarak global bir etki bırakabilir. Para döngüsü üzerinden düşünürsek, para birimlerinin döviz kurları üzerindeki etkileri de bu faktörler aracılığıyla ortaya çıkmaktadır. Ekonomi şekilleri, döviz kuru hareketleri, sermaye hareketliliği, sabit kur sistemleri ve maliye politikası üzerinden de etki etmektedir. Üretim ve tüketim alanı aynı zamanda marjinal maliye alanı da bu ekonomik alanlarda yer almakta, tam sermaye ve sabit kur sistemlerine göre belirli bir maliye politikası üzerinden incelenmektedir.

Ekonomide Genişletici Ve Daraltıcı Etki

Maliye politikası üzerinden genişletici ve daraltıcı etki alanları ülkenin iç ve dış ticaret alanındaki yansımalarına göre değerlendirilmektedir. Bu alanda yüksek faiz oranları, vergi gelir düzeyi ve milli gelir düzeyi üzerinden de incelemeler yapılarak, ithalat ve ihracat alanında da yansımakta olan ekonomik alanlar incelenmektedir. Ekonomik sistemler belirli bir düzen üzerine kurulmuştur.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal