Ulusal ve uluslararası milli gelir, sermaye, dış ticaret politikaları ve arz talep ilişkisi üzerine yapılan analizlerde Q miktarı ve üretimi temsil etmektedir. Q sembolünün kullanıldığı iç ve dış ticari alanlar, maliye hesapları ve analizleri üzerinden değerlendirilir.
Ekonomide İktisadi Semboller
İktisat alanı genel olarak İngilizce kelimelerin kısaltmaları olan harflerle ifade edilmektedir. Analiz tablosu üzerinden yapılmakta olan çizelgeye göre kullanılmakta olan semboller, ülke ve uluslararası alandaki gelir, gider ve alım satım alanını kapsamaktadır. Örneğin R gelir demek ise TR toplam gelir ve AR ortalama gelir olarak sembolize edilmiştir. Ekonomide Q ne demek; ekonomide Q sembolü, miktarı ve üretimi kapsamaktadır. Bu alanda yapılan analizlerde, Q harfinin yanında yer alan diğer harfler de maliyet, marjinal maliyet ve ortalama değişken maliyet ve türevleri üzerinden değerlendirilebilmektedir. İktisat alanında kullanılan harflerin amacı, direkt olarak anlaşılır olması, hesaplama ve analizlerin kolay bir şekilde tanımlanmasıdır.
Ekonomide Q Ne İçin Kullanılır?
Ekonomi Q ne demek; ekonomide Q sembolünün kullanımı iç ve dış ticaret alanında dönük ihracat ve ithalat alanlarını da kapsamaktadır. Bu alanda değişken ve sabit gelir veya miktar üzerinden analizler yapılırken, iktisatta P harfi fiyatı temsil etmektedir. P ve Q üzerinden fiyat ve miktarı üzerinden bir değerlendirme yapılması, aynı zamanda I harfi ile emek Labour olarak tanımlanmaktadır. TR toplam gelir ile Q miktar üzerinden yapılan iktisadi hesaplamalarda hem matematiksel hem de tablo analizleri için kısaltmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Örneğin talebin gelir eksikliği üzerine yapılacak bir hesaplamada E1= %ΔQ / % ΔI gibi bir ifade dizisi kullanılır. Burada Q gelir anlamında esneklik değeri üzerinden analiz edilecektir. Ed = %ΔQ / %ΔP arzın fiyat esnekliği olarak tanımlanır. Burada yine Q miktar üzerinden tanımlamalar yapılan diğer harflerle birlikte hesaplama sonucunun ortaya çıkmasına dönük bir tablo oluşmasını sağlayacak şekilde hesaplanmaktadır. Çapraz fiyat esnekliği ise Ed1 = %ΔQA / %ΔPB olarak tanımlanır. P ve Q fiyat miktar eşittir sonuç analizidir.
Toplam Maliyet Formülü Nedir?
Toplam maliyet formülü, miktar üzerinden değil üretim miktarı üzerinden hesaplanmaktadır. Bunun için TC kullanımı ile FC kullanımı yani sabit maliyet analizi yapılacaktır. Tüketimdeki değişim ve gelirdeki değişim üzerinden de marjinal tasarruf eğilimi çizelgesi oluşturularak, MPC yani marjinal tasarruf etki fiyat tablosu oluşturulmaktadır.
Ekonomi Q Üretim Ve Miktar
Üretim ve miktar hesaplaması tek başına yapılamaz. Bunun için toplam maliyet, marjinal maliyet ve gelirdeki değişimler de hesaba alınmaktadır. Firmanın üretimi üzerinden toplam maliyet analizi de bu şekilde yapılarak, ekonomideki eğilimler ve gelir eksikliklerinin açığa çıkması bununa birlikte firma üretim noktasında da değinmek gerekmektedir.