İstanbul’un Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz ilçelerinde bir çok fırıncı ekmeği 2 TL yerine 2.5 TL'den satmaya başladı. Bu durum ilçeler ve fırıncılar arasındaki fark tartışmalara yol açtı. İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, ekmeğe gizli zam yapıldığının iddialarının tartışılması üzerine açıklamada bulundu. HasanDemir, 1 Eylül itibariyle, 2 TL’den satılan 220 gram ekmeğin gramajının 270 grama fiyatının ise 2.5 TL’ye yükseltildiğini ifade etti.
'TÜKETİCİ AÇISINDAN BİR FARK OLMAYACAK'
Hasan Demir, ekmeğin 50 gram büyütüldüğünü ve bununda zam anlamına geldiğini belirtirken ''Ekmek büyüdükçe şekil olarak imalat açısından daha çok kolaylaşıyor. Ürettiğimiz ekmeğin sayısı bir miktar düşecektir. Bu durum personelimize bir rahatlık sağlayacaktır. Ancak eleman eksiltecek düzeyde olmayacak. Tüketici açısından herhangi bir fark yok. 220 gram ekmeğe 2 TL ödüyorlardı, şimdi 275 gramlık ekmeğe 2.5 TL ödüyorlar. Daha geç bayatlayabilir. 1 Eylül’de bu uygulamaya geçtik'' ifadelerini kullandı.
FIRINCILAR ZAM İSTİYOR
Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş ve Beykoz ilçelrinin de bu fiyatlandırma üzerinde uygulama yapmaya başladığını söyleyen Demir, ''Ekmek büyüdüğü için üretimde yüzde 10 bir düşüş bekliyoruz. Ekmek büyüdüğü için bir ekmek alan bir günde tüketirken bir buçuk günde tüketecektir. Ağustos ayında İstanbul Ticaret Odası (İTO) 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi olarak zam talebimizi ilettik. Birkaç ay içerisinde 230 gram 2.5 TL önerisine dönüş bekliyoruz. Zam istiyoruz çünkü Nisan ayından 220 gram 2 TL diye tarife aldık ama Nisan ayından bu güne un fiyatlarında 40 lira artış oldu. Aralık ayında un fiyatlarının daha çok yükseleceği söyleniyor. Buğday fiyatları da bütün dünyada arttı bu iç piyasayı da etkiliyor.'' şeklinde konuştu.