Ekinoks nedir, ne demek? İlkbahar ekinoksu ne anlama gelir, özellikleri neler? 21 Mart ilkbahar ekinoksu

Ekinoks tarihleri, 21 Mart Salı gününe gelinmesiyle beraber araştırılan konular arasında yer alıyor. İlkbahar ekinoksu olarak da bilinen 21 Mart ekinoksu hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Ekinoks nedir, ne demek? İlkbahar ekinoksu ne anlama gelir, özellikleri neler? İşte 21 Mart ilkbahar ekinoksu detayları...

21.03.2023-12:10 - (Son Güncelleme: 21.03.2023-12:10) Ekinoks nedir, ne demek? İlkbahar ekinoksu ne anlama gelir, özellikleri neler? 21 Mart ilkbahar ekinoksu

Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın gelişini müjdeleyen olaylardan  birisi olan 21 Mart ekinoksu günün en çok araştırılan ve merak edilen konuları arasında yer alıyor. Bir diğer adı ilkbahar ekinoksu olan 21 Mart ekinoksunun anlamını öğrenmek isteyenler arama motorlarından araştırmalarını hızla sürdürmeye devam ediyor. Peki Ekinoks nedir, ne demek? İlkbahar ekinoksu ne anlama gelir, özellikleri neler?

Ekinoks nedir, ne demek? 

Kökeni Latince aequus (eşit) ve nox (gece) kelimelerinin birleşimi olan aequinoctium sözcüğünden gelen ekinoks, Güneş ışınlarının yılda bir kaç defa açı değiştirmesi sonucu gerçekleşen olaya verilen addır.

Ekinoks

İlkbahar ekinoksu ne anlama gelir, özellikleri neler?

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.

Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Ekinoks tarihleri

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.

Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

YORUM YAZ..
Modal