Devlet Memurları Kanunu'nda ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine göre, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı kadrolarında yer alan personelin görev aylıklarında iyileştirme yapılmaktadır.
Söz konusu merkezde görevli valiler, Kurul Başkanı, Genel Müdür, Strateji Geliştirme Başkanı ile bu görevleri yürüten merkezde görevli valiler, birinci sınıf olup 1. derecenin 4. kademesinden aylık alanların ek ödemeleri adına oranlar artırılmaktadır. İl valisi için belirlenen tazminat göstergesi, "12300" rakamının eklenmesiyle uygulanacak.
Öte yandan ek gösterge cetvellerinde yapılmış olan değişikliklere bağlı olarak Emekli Sandığı Kanunu'nda bulunan ve kaldırılan ek gösterge gruplarının tekrardan belirlenmesi ile bentte yer alan oranları artırma, ek gösterge gruplarını değiştirme ya da gruplardaki ek göstergeleri yeniden belirleme konusu hakkında Bakanlar Kuruluna ait olan yetki Cumhurbaşkanına verilmektedir.
Her ay 1200 TL tutarında ilave ödeme yapılacak
Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil olan kadrolar baz alınarak emekli aylığı ya da adi malullük aylığı ödenen emniyet müdürü, emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, başpolis memuru ve polis memurlarından, lise ve dengi öğrenime sahip olup, emekli aylıklarıyla beraber makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay 1200 TL tutarında ilave ödeme yapılacaktır.
Ayrıca komisyonda verilmiş olan önerge ile söz konusu düzenlemenin kapsamı genişletildi. MİT ve TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar; TSK Personel Kanunu uyarınca araştırma unvanlı kadrolara atananlar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı ya da malullük aylığı ödenenlerden aylık bağlanmasına esas ek göstergeleri 3600'ün altında olup aylıklarıyla beraber makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara da her ay aylıklarıyla beraber 1200 lira tutarında ilave ödeme yapılacaktır.
Devlet Memurları Kanuna tabi kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, hizmet sınıfları, öğrenim durumu ve dereceler dikkate alınacak şekilde tekrardan belirlenmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi subay ve astsubayların ek gösterge rakamları, hiyerarşi, rütbe, kıdem ve dereceler dikkate alınacak şekilde yeniden belirlenmektedir.
Akademik unvana sahip subaylar, daha yüksek olması nedeniyle Yükseköğretim Personel Kanunu'na tabi emsali akademik personel adına akademik kadro unvanı ve derecelerinden itibaren belirlenmiş olan ek gösterge rakamından yararlandırılacak.
Ayrıca Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi hakim ve savcıların da ek gösterge rakamları, hiyerarşi, sınıflar ve dereceler dikkate alınarak; Yükseköğretim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yükseköğretim Denetim Kurulu Üyelerinin ek gösterge rakamları ile öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, unvanlar, kıdem ve dereceler dikkate alınarak yapılandırılmaktadır.
Ek gösterge rakamları derecelerine göre yeniden belirleniyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle uzman erbaş ve uzman jandarmaların ek gösterge rakamlarını yeniden düzenlenmektedir.
Birinci derece uzman erbaş ve birinci derece uzman jandarma için 3600 ek gösterge rakamı belirlendiğinden, bunların yararlanacakları ek gösterge rakamlarını sınırlayan hükümler kaldırılıyor, ek gösterge rakamları, derecelerine göre ise yeniden belirlenmektedir.
Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bağlı olacak şekilde belirlenmekte olan TBMM Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli aylıklarının belirlenmesine yönelik esaslar tekrardan tespit edilerek kamu görevlilerinde olduğu gibi gösterge sistemine tabi tutulacaktır.
Bu duruma göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle birlikte, TBMM Başkanı ya da Başbakan iken bu görevinden olası herhangi bir sebeple ayrılanlara, istekleri üzerine, müracaat tarihini takip eden ay başı itibarıyla 126.000 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda yaşlılık aylığı bağlanacaktır.
Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, bakanlık ya da TBMM üyeliği görevlerinde bulunanlara ya da bu görevleri herhangi bir nedenle sona erenlere, aylık bağlanmasına hak kazanmaları ve en az 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olmaları durumunda, hesaplanacak aylık tutarından az olmamak şartıyla 115 bin 225 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarda emeklilik ya da yaşlılık aylığı ödenecektir.
TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, bakanlık ya da TBMM üyeliği görevlerinde bulunanların, ilgili fıkra çerçevesinde yapılacak olan sigorta primi ya da emekli keseneği ile kurum karşılığı hesaplamalarında 9000 ek gösterge rakamı esas alınacaktır.
Emekli aylığı 3 bin 500 liraya yükseltilecek
Bu durumda yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 2 bin 500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 3 bin 500 liraya yükseltilecektir. Yapılan teklifle, belediye başkanlarının makam/temsil ve görev tazminatlarından yararlanması sağlanacaktır.
Söz konusu maddenin yürürlük tarihinden önce haklarında emeklilik hükümleri uygulanmış Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi subaylardan, öğretim üyesi olarak akademik kariyerini kullanabilecekleri yerlere atanan ve emeklilik işlemleri esnasında yüksek olmasından dolayı rütbe ve derecelerine göre belirlenen ek gösterge rakamı yerine Yükseköğretim Personel Kanunu'na tabi emsali akademik personel için akademik kadro unvanı ve dereceleri itibarıyla belirlenen ek gösterge rakamı esas alınanlara, Ek Gösterge Cetveli'nde yapılan değişiklikten öncesi dönemde, ek gösterge farkına bağlı olarak yapılan fazla ödemelerin borcu çıkarılmayacak, çıkarılan borçlar terkin edilecektir.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı kadrosunda bulunanların ek göstergesi 400 puan ilave edilerek uygulanacaktır. Bu ilave puan, en yüksek devlet memuru aylığı ya da diğer herhangi bir mali ve sosyal hakkın hesabında dikkate alınmayacaktır. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmayacak.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı personelinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, hizmet sınıfları, öğrenim durumu ve dereceler dikkate alınarak yeniden belirlenmektedir.
Kefalet senetleri teminat olarak alınabilecek
Sigortacılık sektöründe uygulaması yaygınlaşan ve Türkiye'de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası çerçevesinde düzenlenmiş olan kefalet senetleri de Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uygulamalarında, teminat olarak kabul edilecektir.
Öte yandan menkul mal satışlarına katılacakların vermeleri gereken teminatın türüne ilişkin hükümlerin düzenlendiği madde de değişiklik yapan teklifle, para yerine teminat mektubu alınabilmesi hükmü revize edilerek Türkiye'de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası çerçevesinde düzenlenmiş olan kefalet senetlerinin de teminat şeklinde olarak alınabilmesine imkan sağlanacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin gerçek faydalanıcı bilgisinin güncel, tam ve doğru şekilde tespit edilebilmesi adına gerçek faydalanıcının kapsamını belirleyecek. Bakanlık, bu kapsama girenlerin bildirilmesi zorunluluğunu getirmeye, bildirimin içerik, format, standart, verilme süresi ve yöntemini tespit etmeye, bunlarda değişiklik yapmaya, bildirim verme yükümlülüğünü sektör, mükellef grupları ve mükellefiyet durumları itibarıyla belirlemeye, bu bent çerçevesindeki bilgi ve bildirimlerin elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi yükümlülüğü getirmeye ve uygulamaya yönelik diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olacaktır.