Eğitimli Bakıcı Desteği Nasıl Alınır?

Çalışan anneye bakıcı desteği kapsamında istihdam edilecek eğitimli bakıcı arayışı ve destek ücretinin artması gündeme oturdu. Peki, eğitimli bakıcı desteği nedir, şartları nelerdir? Sizler için derledik.

01.12.2021-10:45 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-10:45) Eğitimli Bakıcı Desteği Nasıl Alınır?

Çalışan anneler için bakıcı desteği projesi için belirlenen destek ücreti zamlandı. Hükümet ve Avrupa Birliği’nin işbirliğinde fonlanan eğitimli bakıcı desteğinin yeni şartları nasıl, ne kadar zam geldi? İşte detaylar…

EĞİTİMLİ BAKICI DESTEĞİ NEDİR?

SGK çalışmaya dönmek ya da yeni bir işe başlamak isteyen anneler için bütçeye ek bir destek sağlıyor. Hükümet ve Avrupa Birliği (AB) arasında gerçekleşen projeye göre çalışmak isteyen annelerin eğitimli bakıcıyı istihdam etmeleri halinde aylık olarak belli bir destek yardımı yapılıyor. Çalışmaya geri dönmek isteyen annenin çocuğunun özel bir çocuk olması durumunda desteğe ek bir para desteği daha yapılıyor. Proje kapsamında tam 3700 anneye eğitimli bakıcı konusunda fon sağlanacak.

ÇALIŞAN ANNEYE BAKICI DESTEĞİNE ZAM!

Anne, işine geri dönmek istiyor ya da yeni bir işe başlamak istiyorsa projeye başvurup destek alabiliyor. Peki, eğitimli bakıcı desteği ne kadar? 2021 yılında çalışan anneler için eğitimli bakıcı desteği aylık olarak 325 Avro miktarında ödeniyordu. Yeni kararla birlikte destek miktarı 325 Avro’dan 375 Avro’ya çıkarıldı. Yeni düzenlemeyle yaklaşık olarak 5.650 TL olan destek için çalışan anneler başvuru yapmaya başladı. Özel çocuğu olan anneler için ek 50 Avro ödeme yapılacağı da proje bilgileri arasında yer alıyor.


EĞİTİMLİ BAKICI DESTEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?

Avrupa Birliği ile birlikte finanse edilen ve başvuru ve sürecin takibini SGK’nın yaptığı “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” için uygulama illeri olarak Ankara, İstanbul ve İzmir belirlendi.

Destek alacak annelerin proje başvurusunu aynı anda sadece 1 çocuk için yapabilecekleri önemli bir nokta. Buna göre belirtilen illerde çocuğu ile birlikte ikamet eden annelerin projeye başvuru yapabilmek için sağlaması gereken şartlar şöyle;

- Ankara, İstanbul ya da İzmir’de ikamet etmek.

- Çocuğunuzun 0-24 ay aralığında olması.

- Çocuğunuzla aynı ev içerisinde yaşamak.

- Bekar annelerin çocuğun velayetine sahip olması.

- Projeye kesin kaydın yapılacağı tarihe kadar bir iş yerinde tam zamanlı ve sigortalı olmak.

- Eğitimli bir çocuk bakıcısının yanınızda tam zamanlı ve sigortalı olarak çalışması ve çocuğunuza aktif olarak bakıyor olması.

- SGK kayıtlarınca proje dönemi boyunca analık izninde olmamak.

- Çocuğunuza bakan bakıcının ücretinin en az asgari ücret tutarında olması.

- Bakıcınızın 18 yaşını doldurmuş olması.

- Bakıcının anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağına sahip olmaması.

- Bakıcının anne ve çocukla aynı ilde ikamet ediyor olması.

- Bakıcının “0-36 ay çocuk bakımı” konusunda eğitim aldığını MEB, İŞKUR ya da MYK üzerinden sertifika ile onaylamış olması.

ÇALIŞAN ANNEYE DESTEK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çalışan ya da çalışmaya karar veren annelerin eğitimli bakıcı istihdamı konusunda projeye başvuru yapabilmeleri için öncelikle e-devlet şifrelerine sahip olmaları gerekiyor. Daha sonra SGK resmi sitesinin yönlendirmesiyle ön kayıtlarını gerçekleştirecek olan annelerin istenilen gerekli belgeleri de hazırlamaları gerek. Onaylandığında proje ofisine giderek kesin kayıt yaptıracak olan annelerin destek ödemesi tanımlanıyor ve aylık olarak hesaplarına yatmaya başlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal