Eğitim öğretime hazırlık ödeneği nedir, kimlere verilir? Eğitim öğretime hazırlık ödeneği ne kadardır? 2022 Eğitim öğretime hazırlık ödeneği alma şartları

Her yıl eğitim ve öğretimin başladığı dönemde MEB tarafından öğretmenlere ihtiyaçlarını karşılamaları için yapılan ödemeye Eğitim Öğretime Hazırlık Ödemesi denir. Peki, Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği ne kadardır, alma şartları nelerdir? İşte detaylar...

23.06.2022-11:03 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-11:03) Eğitim öğretime hazırlık ödeneği nedir, kimlere verilir? Eğitim öğretime hazırlık ödeneği ne kadardır? 2022 Eğitim öğretime hazırlık ödeneği alma şartları

Her yıl okulların açıldığı dönemde Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere bir takım ödeme yapmaktadır. MEB tarafından yapılan bu ödeme 'Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği' olarak geçmektedir. Yapılan bu ödemeye öğretmenler kendi aralarında kırtasiye parası da derler.

Söz konusu ödenek, öğretmenlere ek ders verilmediği ve bu yüzden maaşlarının düştüğü yaz tatilinde birikmiş olan borçlarının bir bölümünü ödemelerini kolaylaştırmak ve psikolojik anlamda yeni eğitim dönemine hazırlanmalarına yardımcı olmak için verilir.

 eğitim öğretime hazırlık ödeneği nedir

Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğini kimler alabilir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince bu ödenek, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında yer alan, kadrolu görev yaparak öğretmenlik mesleğini icra eden öğretmenlere verilmektedir. Ödenekten yararlanan kişiler şunlardır:

- Okul müdürü ve yardımcısı

- Cezaevi okulu öğretmenleri

- Yöneticiler

- Eğitim uzmanları ve yardımcıları

- İlköğretimde görevli öğretmenler

Ne kadar ödeme yapılıyor?

Hazırlık ödeneğinin miktarı yıllara göre değişiklik göstermektedir. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında yatan ödenek miktarı 1.250 TL olmuştu. Yeni eğitim ve öğretim yılında yatacak miktarla ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.

 eğitim öğretime hazırlık ödeneği ne kadar

Emekli öğretmenlerden ödenekler geri alınıyor mu?

Eğitimin başladığı zaman görevde olan ancak sonradan emekliye ayrılan öğretmenlerden, yatırılan ödenekler geri alınmaz. Konuyla ilgili Sayıştay 3. Dairesi'nce verilen 07/07/1998 tarih ve 140 sayılı kararda, “Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, ödeme tarihinde görevleri başında olan öğretmenlere, bu tarihten sonra emekli olsalar dahi geri alınmamasında mevzuata aykırılık bulunmadığına” ifadeleri kullanılmıştır.

Ödeneklerde kesinti yapılıyor mu?

Verilen ödenekten damga vergisinin dışında bir kesinti yapılması yasaktır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal