İzmir'in Seferihisar ilçesinde düzenlenen, Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'ndeki tatbikatın ikinci günü, gündüz safhasıyla saat 08.50'de; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları ve başka ülkelerden seçkin gözlemcilerinde katılımıyla birlikte başladı.
Söz konusu tatbikatın saat 11.00'den sonraki kısmına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılım gösterdi.
Deniz top ateş desteğiyle beraber kara bombardımanı yapılmasından itibaren başlayan tatbikatta, amfibi harekatını destekler nitelikteki topçu ve havan atışları yapıldı sonrasında Sikorsky tipi helikopter obüsü, CH-47 helikopteri de mühimmat konteynerini hedeflenen bölgeye doğru taşıdı.
Senaryonun içerisinde yaralanan personel, helikopter ile seyyar sahra hastanesine tahliye edildi ve sonrasında amfibi hücum harekatına ilişkin yakın hava desteği sağlandı.
Öte yandan amfibi harekat dahilinde makineli tüfek ve RPG 7 R/A atışları yapıldı.
Aynı zamanda amfibi hedef sahasında bulunan düşman denizaltısı, Sikorsky helikopterlerin daldırdığı sonar ile tespit edilerek, talim torpidosu atışı yapıldı ve denizaltı yüzeye doğru çıkarıldı.
Seçkin Gözlemci Günü faaliyetiyle sona erecek
Tatbikat esnasında amfibi harekatını desteklemek adına belirlenmiş olan hedeflere topçu atışları yapıldı. Hava Kuvvetleri'ne bağlı olan unsurlar, hava muharebe devriyesi görevini gerçekleştirdi.
Söz konusu senaryo kapsamında, karada yer alan hedeflere ulaşmak adına yamaç çökertmesi yapıldı, yerli ve milli silahlar AKSAR ve İYGAS sistemleri kullanılarak mayınlı saha temizlenip, tel engellerden geçit açıldı.
Amfibi hücum harekatında, Heybeliada ve Büyükada korvetlerinden 6 kilometreden yapılmış olan 76 mm top atışları, ABD ve Türk bataryalarının birleşik yaptığı obüs, keskin nişancı ve havan atışları ile desteklenirken, mayın avlama gemisinin (MAG) tespit ettiği mayın, otonom su altı aracı ve mayın harbi dalgıçları tarafından teşhis ve imha edilmiştir.
Keskin nişancı atışları, milli keskin nişancı tüfeği BORA ile yapıldı. Senaryo dahilindeki harekat, taarruz helikopteri ile de desteklenerek, denizde arama- kurtarma ve sıhhi tahliye çalışması yapılmıştır.
Birinci aşamada Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı yapıldı, 20 Mayıs tarihinde de fiili safhaya geçildi ve saha eğitimleri başladı.
Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde yapılan eğitimler, haziran ayının ikinci haftası yapılacak Seçkin Gözlemci Günü faaliyetiyle de sona erecektir.
Bölgede yapılmış olan en büyük müşterek tatbikat
Milli Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin EFES-2022 tatbikatına yönelik yapmış olduğu bilgilendirmede ise, "Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak.
Bölgedeki en büyük birleşik müşterek tatbikat olma özelliği taşıyan EFES-2022 Tatbikatı'na TSK unsurları ile birlikte toplam 10 binden fazla personelin katılması planlanıyor" denildi.
Söz konusu eğitimlere ABD ve İtalyan donanmasına ait olan savaş gemileri, Libya donanmasına ait deniz unsurları başta olacak şekilde birçok yabancı personel ve silah sistemi de eşlik etmektedir.