Efes’te Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’deki Efes’te arkeolojik kazıların yüzde 30’u tamamlandı.

10.06.2020-17:02 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-17:01) Efes’te Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor

2015 yılında Efes ve bileşenleri olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kabul edilen, Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı'nda kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Ephesos için kazıların yaklaşık yüzde 30'unun tamamlandığını belirten kazı ekibi başkan yardımcısı Fırat Baranaydın, "Turizmi mevsimsellikten kurtarmak ve 12 aya yaymak için ülkemizdeki kültürel miras alanlarının önemi büyük. Hem kültür hem inanç turizminin önemli destinasyonlarından olan Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazısının devam etmesi, Selçuk ilçesine turistik çekiciliği artıracaktır" dedi.

Baranaydın, “2018 yılından beri İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) akademisyenlerinden, mezunlarından ve öğrencilerinden de çalışmalara aktif olarak katılanlar var. 2020 yılında yeni sezonda da İGÜ´nün de etkin katılımı ile dünya tarihine, arkeoloji bilimine ve koruma onarım çalışmalarına önemli veriler vermeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazısının devam etmesinin, Selçuk ilçesine turistik çekiciliği artıracağını söyleyen Baranaydın şöyle konuştu:

“Ephesos’un, tunç çağlarında Apasa adıyla ilk yerleşim alanı olan Ayasuluk Tepesi, Bizans çağında da kentin son yerleşim alanını oluşturmuştur. Roma İmparatorluğunun Asya eyaleti başkenti olan kent, yaklaşık 1400 yıl boyunca Avrupa, Afrika ve Asya arasında ticaretin canlı tutulduğu önemli bir liman konumunu korumuştur. Aydınoğlu Beyliği egemenliğinde Ayasuluk Tepesinin eteklerinde inşa edilen İsa Bey Camii ise Türk İslam medeniyetinin Batı Anadolu´daki en ihtişamlı yapısını oluşturmuştur.”

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal