Türkiye'nin salgını pek çok ülkeden oldukça iyi yönettiğinin altını çizen Economist dergisindeki bir yazıda, "Strateji işe yaramış gibi görünüyor. En çok etkilenecekler salgının en kötüsünden kurtulmayı başardı." ifadesi kullanıldı.
Economist dergisi, Türkiye'nin coronavirüs salgınıyla mücadele planını överek, Ankara'nın uyguladığı stratejinin başarılı olduğunu, can kayıplarının diğer ülkelerin gerisinde olduğunu ve yapılan yatırımlarla salgın esnasında hiçbir zaman hastanelerin kapasitelerinin aşılmadığı yer aldı.
Dergide "Türkiye'nin pandemi konusunda doğru yaptıkları" başlığıyla verilen yazıda, Türkiye'nin salgını pek çok ülkeden oldukça iyi yönettiği bildirildi.
Türkiye'nin sert bir karantina uygulamasına karşı bir tutum sergilediği ifade edilen yazıda, "Yetkililer, bütün ekonomiyi komaya sokmak yerine, gençler ve yaşlılara evde kalmalarını söyledi ve tüketiciyle doğrudan muhatap olunan işletmelerde çalışanlar hariç herkesten işe gelmelerini istedi. En büyük şehirlerde hafta sonları ve tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulandı." denildi.
Bir takım yurt içi seferlerinin 1 Haziran'da başladığı; restoranlar, kafeler, plajlar ve parkların tekrar açıldığı fakat çocuklar ile 65 yaş ve üstü vatandaşların haftada birkaç saatten çok sokağa çıkmasına hala izin verilmediği belirtildi.
"STRATEJİ İŞE YARAMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"
Metinde, şu ifadeler kullanıldı:
"Strateji işe yaramış gibi görünüyor. En çok etkilenecekler salgının en kötüsünden kurtulmayı başarırken, çoğu çalışma çağındaki yetişkinlerden oluşan enfekte olanlar genellikle iyileşti.".
Can kayıplarının hiçbir zaman bir günde 127'yi aşmadığı, Türkiye'nin Fransa'yla aynı test oranını ulaştığı ve can kaybı oranında da İngiltere'den 10 kat daha iyi halde olduğun altı çizilen yazıda, Avrupa ve Amerika'nın aksine oldukça az sayıda Türk'ün bakımevlerinde yaşadığına dikkat çekilerek yaş etkenine de işaret edildi.
"ERDOĞAN ULUSLARARASI HAVAALANLARI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR HASTANE AĞI KURDU"
Salgın esnasında fabrikalarını açık tutan herhangi bir ülkenin sağlık sisteminin muhtemel neticelerin üstesinden gelebileceğinden emin olması gerektiği ifade edilen yazı, şu ifadelerle devam etti:
"Türkiye bu zorluğun üstesinden geldi. Son 20 yıl içinde Sayın Erdoğan ve hükümetleri, sağlık hizmetleri için 10 milyarlarca dolar akıttı ve son olarak uluslararası havaalanları büyüklüğünde bir hastane ağı kurdu. Bunların sonuncusu 21 Mayıs'ta hizmete açıldı ve altıda biri yoğun bakım ünitesinden oluşan yaklaşık 2 bin 700 yatak kapasitesi sağladı."
"AK PARTİ ÇOK ÇALIŞIYOR VE İŞLERİ HALLEDİYOR"
Coronavirüs dalgasının hiçbir zaman sağlık sisteminin kapasitesinin üstesinden gelemeyeceği bir duruma gelmediği ve süreçte tıbbi malzemelerin hiç bitmediğinin altı çizilen yazıda, başarının yalnızca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın değil aynı zamanda destek toplayan ve maske dağıtan muhalif belediyelerin de olduğu bildirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidardaki AK Parti'nin hemen hemen 20 senedir genel seçimleri kazandığına işaret edilen yazıda, "Hatta eleştirenlerin de kabul ettiği gibi AK Parti çok çalışıyor ve işleri hallediyor." denildi.
Muhalefet partilerinin oy toplayabilmeleri için bu kadar başarılı çalışabileceklerini vatandaşa kanıtlamaları gerekeceği de belirtildi.