Ebegümeci, yol kenarlarında, tarlalarda, göl, su kenarlarında ve ormanlarda yetişebilen bir bitkidir. Bu bitki potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, selenyum, demir ve sodyum gibi önemli minerallere sahiptir.
Ebegümecinin faydaları
- İçinde bulunan malvin isimli bir madde sayesinde ağız ve diş sağlığı konusunda çok etkilidir. Ağız içi iltihaplarına, diş eti hastalıklarına, dişlerde oluşan plaklara iyi gelir.
- Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır.
- Ebegümecinin en çok bilinen faydalarından biri öksürüğü kesmesidir.
- Ciğerlerde mukusun biriktiği ya da öksürüğün şiddetlendiği durumlarda göğsü yumuşatır.
- Mide bulantısını azaltır, istifra edilen dönemlerde mideyi rahatlatır.
- Eğer vücudunuzun herhangi bir bölgesinde bir çıban varsa, ebegümeci lapası bu çıbanı kurutur ve yeni çıbanların çıkmasını engeller.
- Yazın sıcaktan dolayı çatlayan damarlar sonucu gerçekleşen burun kanamalarını durdurur.
- Ebegümeci kökleri kaynatılarak ve kremi yapılarak kullanıldığında cildin temizlenmesini ve pisliklerden arındırılmasını sağlar.
- Ebegümecinin içinde bulunan çinko, kalsiyum, magnezyum ve potasyum sebebiyle, hem kemiklerin hem de diş etlerinin güçlenmesi konusunda uzman bir bitkidir.
- Yüksek ateş durumların ebegümeci kullanılabilir. Ebegümecinin ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında oldukça etkili bir bitkidir.
Ebegümeci çayı nasıl hazırlanır?
Çeyrek litre kaynamış suya 2 ila 4 çay kaşığı kurutulmuş ebegümeci atarak 10 dakika demlenmesini bekleyin ardından tüketin.