E-Ticaret Yapanları Sevindirecek Haber, Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu Kuruluyor!

E-ticaret sektörünün büyümesiyle birlikte üretici ve tüketicinin hakkını korumak ve memnuniyeti artırmak için 2022 yılında Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu Kurulacak.

29.10.2021-09:35 - (Son Güncelleme: 29.10.2021-16:59)

Pandemi döneminde yükselişe geçen e-Ticaret sektöründe yeni bir dönem başlıyor.2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, 2022 yılında, ticaretin ve tüketicinin haklarının korunması ve gelişmesi sağlanacak. Birçok idarenin ortak olarak yürüttüğü e-Ticaret sektörü artık Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu çatısı altında birleşecek. Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu e-Ticaretin gelişirken aynı zamanda güvenli olmasını sağlayacak.

Kovid-19 ile hayatımızın bir parçası olan e-Ticaret sektörü, pandemi başladığından beri yüzde 66 artarak yıllık 226 milyar liraya yükseldi. Sektörde artan işletme ve üretici sayısı ise pandemi öncesi 256 bin civarlarındayken bu rakam şu anda 860 bin seviyelerinde. e-Ticaret sektöründe olan, farklı idareler üzerinden yürüyen denetimlerin toplulaştırılması ve mükerrerliklerin engellenmesi amacıyla Türkiye'deki piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri tek çatı altında toplanacak.

PİYASA GÖZETİM VE DENETİM KURUMU'NUN AMACI NEDİR?

2022 yılı itibariyle hayatımıza girecek olan Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu, üretici, tüketici ve ticaretin güvenliğinin korunmasını amaçlıyor. Yenilikçi yapısıyla dikkat çeken kurum, kalite odaklı ticaretin Türkiye'de güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasını amaçlıyor. Toptan ticaretin geliştirilmesi için toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonu sağlanacak.

HEDEF TÜKETİCİ MEMNUNİYETİNİ ARTIRMAK

Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu'nun amacı yeni yılda e-Ticarete olan güveni artırarak, rakip ülkelerin önüne geçmek. Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payı artırılacak. Bu hedef kapsamında ilgili kurumların koordinasyonu ile sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması sürecinin kolaylaştırılmasına ilişkin mevzuat düzenlemeleri yapılacak ve uygulama iyileştirilecek. Her sene yapılacak olan tüketicilere yönelik memnuniyet endeksi oluşturulacak.

GÜVEN DAMGASININ SAYISI ARTACAK

2021 yılı sonunda 100 olması beklenen güven damgası almış e-Ticaret sitelerinin sayısının 2022 yılı itibariyle 250'yi geçmesi bekleniyor. 2021 yılı sonunda 340 milyar liraya çıkması beklenen e-Ticaret hacminin ise 2022 yılında 450 milyar lira olması bekleniyor.

E-TİCARETTE ASLAN PAYI YEMEK SEKTÖRÜNÜN

2021 yılının ilk 10 ayında online yemek sektörü yüzde 50 büyüyerek, 6,1 milyara yükseldi. Ticaret Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, pandemi yılı olan 2020 yılında, online satışlarda ciddi bir artış yaşanmıştı. 2020 yılında dijital pazarlarda en fazla büyüme yüzde 49,6 ile yemek sektöründe yaşandı. Yemek sektörünü oyuncak ve hobi araçları yüzde 45 ile takip ederken, moda ve giyim yüzde 42,5, mobilya ve ev aletleri yüzde 42,2 olarak kayıtlara geçerken, elektronik sektörü ise yüzde 40,8’e yükseldi.

KİŞİ BAŞI YILLIK 450 LİRA HARCANDI

Online yemek sektörü, salgın dönemiyle birlikte yükselişe geçerken 2020 yılında toplam 17,8 milyon yemek siparişi alındı. Bu siparişlere 8 milyar 21 milyon lira ödendi. Bu verilere göre bir kişi yıllık ortalama 450 lirasını online siparişe harcamış oldu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal