Düzyazı mı Düz Yazı mı, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Düzyazı’ da onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, bitişik mi ayrı mı, içinde ‘düzyazı’ geçen cümleler neler?

07.02.2022-11:30 - (Son Güncelleme: 07.02.2022-11:30) Düzyazı mı Düz Yazı mı, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "düzyazı"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "düzyazı" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “düz yazı” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “düzyazı” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Şiir olmayan söz ve yazı, nesir, mensur, inşa”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- O, düzyazıyı şiirden üstün tutar. (Sait Faik Abasıyanık)

- Ara sıra düşüncelere dalmayı severim, sonra bazen düzyazı, bazen mısralar halinde kağıda dökerim onları. (Gogol)

- Belki de ani bir ışık değişikliği, ritme ve müziğe ihanet eden sayfalarını aniden belirginleştirene dek, kendini bir düzyazı gibi sunuyordu. (Avonlea, L. M. Montgomery)

- Şairlerin düzyazıları beni hep kendi şiirlerine doğru çekmiştir. (Özdemir Asaf)

- Düzyazı şiirden daha çok güven verir, ama şiir kanayan yaraya seslenir. (John Berger)

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal